Eggnog i ajerkoniak - czym się różnią i jak je zrobić? Mamy przepisy

Eggnog to jeden z napojów, które kojarzą się nam ze Świętami Bożego Narodzenia. Bardzo popularny jest w krajach anglosaskich. U nas znany jest jako ajerkoniak. Sprawdźcie, jak przygotować świąteczny eggnog w wersji z alkoholem i bez niego! Podajemy przepis na klasyczny likier na zimno oraz wersję świąteczną na ciepło.

Jak zrobić ajerkoniak? Thermomix (R) i inne urządzenia usprawniające pracę w kuchni mogą być przydatne podczas przygotowywania tego napoju, ale wcale nie są konieczne. Jesteś w stanie samodzielnie zrobić pyszny ajerkoniak na święta i inne okazje zarówno w wersji dla dorosłych, jak i dla dzieci!

Ajerkoniak domowy – na wódce

Ajerkoniak na wódce to oczywiście przepis tylko dla dorosłych. To doskonały pomysł na świąteczny napój do podania podczas klimatycznego, świątecznego wieczoru w gronie przyjaciół, ale też inne okazje. Przed podaniem przechowujemy go w lodówce, podajemy schłodzony.

Ajerkoniak – jak zrobić go w wersji z alkoholem?

Składniki:

  • 10 żółtek*
  • 1 puszka mleka skondensowanego,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub laska wanilii,
  • 250 ml wódki

* Najlepiej wybrać jajka z wolnego wybiegu lub chowu ekologicznego (oznaczone cyfrą 1 lub 0). Z białek można zrobić pyszną bezę!

Ajerkoniak – przygotowanie:

Jajka przelej wrzątkiem i natychmiast schłódź zimną wodą. Oddziel żółtka od białek. Białka wykorzystaj do przygotowania bezy, a żółtka utrzyj z cukrem przy użyciu miksera. Dodaj także cukier wanilinowy lub wanilię (przekrój laskę wanilii i wydobądź ziarenka nożem). Cały czas miksując, dolewaj schłodzone mleko skondensowane, a potem także wódkę. Tak przygotowany ajerkoniak przechowuj w lodówce.

A może wolisz coś z kakao? Wypróbuj również nasz przepis na likier kukułka:

Eggnog – świąteczny napój bez alkoholu

Świąteczny eggnog można podać podczas przyjęcia dla starszych dzieci, ale bez wątpienia posmakuje także dorosłym. Nie należy go podawać kilkulatkom ze względu na możliwość zakażenia salmonellą (ryzyko minimalizuje przelanie jajek wrzątkiem, ale mimo tego zachęcamy, by najmłodszym podać inny napój świąteczny).

Składniki:

  • 4 jajka*,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki tłustego mleka,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • laska wanilii lub opakowanie cukru wanilinowego,
  • szczypta cynamonu

* Do zrobienia świątecznego eggnogu najlepiej kupić jajka z wolnego wybiegu lub chowu ekologicznego (oznaczone cyfrą 1 lub 0).

Eggnog – przygotowanie:

Jajka sparz wrzątkiem, a następnie schłodź je, używając zimnej wody. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Następnie dodaj żółtka oraz cukier i wszystko ubijaj, aż do rozpuszczenia się cukru. Mleko zagotuj w garnuszku razem z gałką muszkatołową, wanilią i cynamonem. Gorące dodawaj powoli do masy jajecznej, cały czas ubijając ją na najniższych obrotach robota kuchennego. Uważaj, aby się nie zwarzyła! Następnie podgrzewamy eggnog i podajemy. Jeśli zamierzamy podać go później, należy go podgrzać ponownie.

Rada: Taki eggnog można oczywiście przygotować również z alkoholem – może to być na przykład 250 ml wódki. Dodajemy ją do schłodzonego napoju, a potem podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia.

Więcej o: