Ciasto z orzechami włoskimi - dwa przepisy na pyszny jesienny deser

Ciasto z orzechami włoskimi to doskonały pomysł na wykorzystanie zapasu orzechów. Są one świetnym dodatkiem do wypieków - dobrze komponują się z różnymi składnikami i wzbogacają aromat ciasta. Sprawdź nasze pomysły - zrób ciasto z orzechami włoskimi i budyniem lub z jabłkami i miodem!

Orzechy włoskie to nie tylko smaczna i zdrowa przekąska, ale także wyśmienity dodatek do ciast. Wiele osób w sezonie zbiera lub otrzymuje duże ilości orzechów od zaprzyjaźnionych osób. Jakie ciasta można upiec, wykorzystując orzechy włoskie? Podpowiadamy!

Przepis na ciasto z orzechami włoskimi i miodem z jabłkami

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 1/3 szklanki płynnego miodu,
  • 2 jabłka,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto z orzechami włoskimi i jabłkami z miodem – przygotowanie

Jabłka obierz ze skórki, wydrąż i pokrój w kostkę. Orzechy posiekaj. Żółtka utrzyj z cukrem, następnie wlej białka, olej i miód, wszystko połącz, używając miksera. Potem wsyp powoli mąkę dodaj proszek do pieczenia i sok z cytryny. Następnie wsyp pokrojone jabłka i pokruszone orzechy, wymieszaj, używając drewnianej łyżki.

Okrągłą formę na ciasto wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej do niej przygotowane ciasto i wstaw do piekarnika, piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, do suchego patyczka. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Zobacz również nasz przepis na ciasto z jabłkami i polewą serową z orzechami pekan:

Przepis na ciasto z orzechami włoskimi z karmelem i kremem budyniowym

Składniki:

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 3/4 kostki masła,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem budyniowy:

  • 2,5 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru,
  • kostka masła

Na wierzch:

  • 150 g orzechów włoskich,
  • 3 łyżki masła,
  • 1/2 szklanki cukru

Ciasto z orzechami włoskimi z kremem budyniowym i karmelem – przygotowanie

  1. Przygotuj ciasto: Masło rozpuść z miodem i cukrem i odstaw do przestudzenia. Mąkę przesiej przez sitko, dodaj do niej proszek do pieczenia. Wbij jajka i dodaj wystudzone masło. Zagnieć ciasto i wyłóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 35 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po upieczeniu przestudź i podziel na dwa blaty.
  2. Przygotuj masę budyniową: Budyń rozrób w 1/2 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Gdy zawsze, dodaj do niego rozrobiony budyń. Gotuj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Masło utrzyj, używając miksera. Stopniowo dodawaj do masła budyń, aż wszystko połączy się na gładką masę.
  3. Przygotuj karmel z orzechami: Orzechy włoskie pokrusz lub posiekaj. Na patelni rozpuść trzy łyżki masła, dodaj cukier i mieszając, skarmelizuj go. Wsyp orzechy włoskie i wszystko wymieszaj.
  4. Przygotuj ciasto z orzechami włoskimi z kremem budyniowym i karmelem: Na pierwszy blat ciasta wyłóż 1/2 masy budyniowej. Przykryj drugim blatem i rozprowadź kolejną jej część. Na wierzchu rozprowadź orzechy z karmelem. Wstaw do lodówki, by ciasto stężało i lekko się schłodziło.
Więcej o: