Przetwory z pigwy - idealne na spadek odporności. Mamy proste przepisy

Przetwory z pigwy to doskonały sposób na walkę z jesienno-zimowymi przeziębieniami. Warto je spożywać, by poprawić odporność, ale również dlatego, że są bardzo smaczne! Jak zrobić przetwory z pigwy na zimę? Podpowiadamy!

Przepisy na przetwory z pigwy

Nasi rodzice i dziadkowie doskonale znali moc pigwy: jej bogactwo witaminy C oraz doskonały aromat, który nadawała herbacie. Warto sięgnąć po te naturalne metody wzmacniania organizmu w sezonie przeziębieniowym – przetwory z pigwy będą doskonałym rozwiązaniem! Jak je przygotować? Wszystko wyjaśniamy!

Zapraszamy po garść przepisów na przysmaki, które można przygotować z pigwy. Wypełnijcie nimi swoje spiżarnie!

Przetwory – pigwa do herbaty

Do herbaty najlepiej nadadzą się sok oraz syrop z pigwy. Doskonale wzbogacą one smak napoju! Są także bardzo łatwe do przygotowania – poradzicie sobie z nimi bez problemu.

Sok z pigwy - przepis

Składniki:

  • 2 kg owoców pigwy,
  • 0,75 kg cukru

Jak zrobić sok z pigwy do herbaty?

Owoce pigwy umyj i pokrój je na kawałki. Wrzuć je do dużego naczynia (słoika lub garnka), a potem zasyp cukrem. Z wierzchu przykryj gazą, zabezpiecz recepturką i odstaw na 4-5 dni. Po tym czasie gotowy sok zlej do butelek. Pasteryzuj przez 20 minut.

Syrop z pigwy - przepis

Składniki:

  • 2 kg owoców pigwy,
  • 0,75 g cukru,
  • woda

Jak zrobić syrop z pigwy?

Owoce pigwy umyj i pokrój je na kawałki. Przełóż je do garnka i zasyp cukrem, dolej wodę. Zagotuj je, cały czas mieszając, a potem zmniejsz ogień i gotuj przez około godzinę (mieszaj co jakiś czas). Podczas gotowania wytworzy się gęsty syrop – zlej go do butelek bądź słoików. Pasteryzuj je przez 15 minut.

Dżem z pigwy - przepis

Składniki:

  • 2 kg owoców pigwowca,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 2,5 szklanki cukru

Dżem z pigwy – jak go przygotować?

Owoce pigwy dokładnie umyj i obierz ze skórki, usuń także nasiona. Pokrój pigwę w kostkę. Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. Potem wsyp pokrojone owoce i gotuj, aż zmiękną. Następnie wsyp cukier, wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj, aż się rozpuści, a masa będzie wystarczająco gęsta. Potem przełóż dżem z pigwy do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj przez 15 minut.

Masz problemy z odpornością? Sprawdź przepis na cukierki na przeziębienie domowej roboty:

Przetwory z pigwy bez cukru – jak je zrobić?

Jeśli nie chcesz bądź nie możesz spożywać cukru, przygotuj przetwory z pigwy na zimę bez niego! Najłatwiejszym sposobem jest oczywiście zastąpienie cukru ksylitolem lub erytrolem, ale jeśli to nie wchodzi w grę, możesz pominąć słodki składnik. Pamiętaj, jednak, że przetwory będą dość kwaśne w smaku.

  1. Sok z pigwy bez cukru możesz przygotować w sokowirówce lub tradycyjnie – zmielić owoce lub wycisnąć z nich sok i odcedzić przez bawełnianą pieluchę.
  2. Dżem z pigwy możesz przyrządzić, nie używając cukru, ale wykorzystując ten zawarty naturalnie w owocach. Zawarte w owocach pektyny sprawią, że dżem będzie miał odpowiednią, gęstą konsystencję. Jeśli chcesz go jednak osłodzić, użyj soku ze słodkich pomarańczy. Sprawdzi się także sok wyciśnięty ze słodkich jabłek. Poza tym zrób dżem tak, jak opisano w przepisie na dżem z dodatkiem cukru.
Więcej o: