Sernik z jagodami na dwa sposoby - na zimno i pieczony. Pycha!

Sernik z jagodami to pyszne ciasto, które jest dobrym pomysłem zarówno na przyjęcie, jak i na podwieczorek. Można go przygotować zarówno na zimno, jak i upiec. Jak zrobić sernik z jagodami na zimno? Jak go upiec? Wyjaśniamy i mamy przepisy.

Sernik z jagodami to połączenie, które zna każdy. Do przygotowania tego ciasta można wykorzystać jednak również inne owoce – zarówno sezonowe, jak i przetwory. Sernik z jagodami mrożonymi też będzie bardzo smaczny. Trzeba jednak pamiętać, by rozmrozić je przed użyciem!

Sernik z jagodami na zimno – przepis z galaretką

Składniki:

  • 800 g serka waniliowego homogenizowanego lub mielonego twarogu na sernik,
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • opakowanie żelatyny,
  • 1 galaretka jagodowa lub z owoców leśnych
  • 500 g jagód,
  • woda
  • kilkanaście okrągłych biszkoptów

Sernik z jagodami i galaretką na zimno – przygotowanie

Do szklanki z ciepłą (ale nie gorącą!) wodą wsyp żelatynę i wymieszaj, by się dobrze rozpuściła. Przestudź. Śmietankę ubij na sztywno, używając miksera kuchennego. Zmniejsz obroty i powoli dodawaj cukier, a potem ser lub serki waniliowe. Cały czas mieszaj, wlej też powoli rozpuszczoną żelatynę i wszystko dobrze połącz. W okrągłej, zamykanej tortownicy wyłóż spód z biszkoptów. Wyłóż na nie masę serową i wstaw do lodówki, by trochę stężała.

Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Jagody opłucz. Na częściowo stężałym serniku rozsyp jagody i zalej je wystudzoną galaretką. Wstaw sernik do lodówki na całą noc.

Wskazówka: jeśli chcesz, część jagód możesz wmieszać do masy serowej. Jeśli zamiast jagód używasz brzoskwiń lub dużych truskawek, pokrój je na kawałki.

Zobacz również nasz przepis na sernik na zimno z owocami:

Sernik z jagodami pieczony

Składniki:

  • 1 kg twarogu na sernik,
  • 200 g masła,
  • 250 g herbatników,
  • szklanka cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 3 jajka,
  • 150 g jagód,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Sernik z jagodami pieczony – przygotowanie

Herbatniki zmiel, zblenduj lub bardzo drobno pokrusz. Dodaj do nich 70 g roztopionego masła i wszystko wymieszaj. Tak zrobioną masą wyklej spód tortownicy i wstaw do lodówki.

Twaróg przełóż do miski, wbij jajka, dodaj 70 g masła, wsyp 1/2 szklanki cukru, mąkę ziemniaczaną oraz cukier wanilinowy. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Masę wylej na schłodzony spód. Na wierzchu rozsyp umyte i oczyszczone jagody (mogą też być brzoskwinie lub inne owoce).

Pozostałe 60 g masła, pół szklanki cukru oraz mąkę pszenną wymieszaj palcami, robiąc grudki. Rozsyp je na wierzchu ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz przez półtorej godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Wskazówka: Sernik z jagodami i białą czekoladą to jedna z najsmaczniejszych modyfikacji tego przepisu. Tabliczkę białej czekolady należy rozpuścić w kąpieli wodnej z odrobiną mleka, trochę przestudzić i dodać do ciasta. Dzięki temu zyska ono wyjątkową delikatność i ciekawy aromat. Jeśli masz ochotę na inne dodatki, zrób sernik z jagodami i bitą śmietaną oraz udekoruj wierzch liśćmi mięty. Bita śmietana będzie bardzo smaczna zarówno do sernika pieczonego, jak i sernika na zimno.

Więcej o: