Kaczka pieczona - przepis na pyszne świąteczne mięso

Kaczka pieczona to jedna z najsmaczniejszych i najbardziej wykwintnych propozycji na świąteczny obiad. To potrawa, która podbije zarówno Twoje podniebienie, jak i najbliższych. Sprawdź, jak piec kaczkę i postaw na prawdziwą ucztę w Boże Narodzenie! Na pewno wszyscy będą zachwyceni.

Kaczka z piekarnika, która jest dobrze upieczona, to prawdziwy rarytas. Będzie smakować doskonale podczas uroczystego obiadu w pierwszy lub drugi dzień Świąt, ale z powodzeniem można podawać ją też na inne okazje. Jak upiec kaczkę? Czy pieczenie kaczki jest trudne? Podajemy przepisy na pieczone udka z kaczki, pierś oraz kaczkę pieczoną w całości!

Przepis na kaczkę pieczoną w rękawie w całości

Składniki:

  • kaczka o wadze 2,5 kg,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 kwaśnych jabłek,
  • mała garść żurawiny,
  • 3 łyżki masła

Przyprawy do kaczki:

  • 1,5 łyżki majeranku,
  • 2 łyżeczki rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku

Kaczka pieczona w rękawie w całości – przygotowanie

Kaczkę dokładnie umyj przed rozpoczęciem przygotowań. Następnie wymieszaj masło z majerankiem, rozmarynem, solą i pieprzem, a także rozdrobnionym w wyciskarce czosnku. Nasmaruj kaczkę zarówno z wierzchu, jak i wewnątrz. Odstawiamy kaczkę na 2 godziny w chłodne miejsce (można ją owinąć folią spożywczą), by mięso się zamarynowało. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki. Wkładamy je do środka zamarynowanej kaczki razem z żurawiną. Kaczkę wkładamy do rękawa i zawiązujemy go. Jak długo piec kaczkę? Wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza i pieczemy przez pół godziny. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę i pieczemy kolejne półtorej godziny. Na 15 minut przed zakończeniem pieczenia można rozciąć rękaw, by skórka ładnie się przyrumieniła. Pieczona kaczka doskonale smakuje z ziemniakami z piekarnika lub puree i lekką sałatką.

Zobacz również nasz przepis wideo na smażoną pierś kaczki z puree z dyni piżmowej i czarną komosą ryżową:

Kaczka pieczona w piekarniku – jak piec udka lub pierś?

Pieczona pierś z kaczki również jest doskonałym pomysłem na obiad. Jak ją zrobić?

Składniki

  • podwójna pierś z kaczki,
  • 2 niewielkie kwaśne jabłka,
  • 2 łyżki żurawiny,
  • 1 łyżka masła,
  • odrobina oliwy

Przyprawy do kaczki:

  • łyżeczka rozmarynu,
  • łyżka płynnego miodu,
  • sól i pieprz do smaku

Pieczona pierś z kaczki – przygotowanie

Pierś z kaczki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, a potem skórkę ponacinaj ostrym nożem. Masło wymieszaj z miodem i rozmarynem, a także szczyptą soli i pieprzu. Natrzyj kaczkę i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej będzie, jeśli pozwolisz jej marynować się przez całą noc). Przed pieczeniem podsmaż skórkę kaczki, aby była ładnie przyrumieniona i chrupiąca. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w plastry, ułóż na dnie naczynia żaroodpornego i skrop oliwą. Dodaj także żurawinę. Na to połóż pierś z kaczki i naczynie przykryj pokrywką. Wstaw do piekarnika i piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Co jakiś czas polewaj mięso powstającym sosem. Po upieczeniu pokrój pierś z kaczki w plastry. Podawaj z ryżem, puree ziemniaczanym lub kaszą bulgur oraz pieczonymi warzywami lub lekką surówką. W podobny sposób można zrobić także pieczone udka z kaczki.

Więcej o: