Sekret idealnego, kremowego puree? Dodaj trochę majonezu [PRZEPIS]

Puree ziemniaczane to doskonały dodatek do obiadu. Jedynym problemem jest to, że nie nadaje się do ponownego odgrzewania, ponieważ twardnieje i trudno znów uzyskać aksamitną teksturę. Na szczęście jest na to sposób.

Puree jedynie na świeżo?

Wiele osób do obiadu woli podać puree niż zwykłe tłuczone ziemniaki. Jest ciekawszą alternatywą dla tych z wody - ma pełniejszy, maślany smak i w wielu przypadkach po prostu ładniej się prezentuje. Jednak puree należy przyrządzać tuż przed podaniem, ponieważ odgrzewane nie jest już tak gładkie i aksamitne, jak to świeże. Justin Chapple, dyrektor kulinarny portalu Food & Wine zdradził swój sposób na to, by odgrzewane puree było tak aksamitne i smaczne, jak to przygotowane na świeżo. Sekretnym składnikiem jest... majonez.

Idealne puree po odgrzaniu? Dodaj majonez

By przyrządzić puree, do rozdrobnionych ziemniaków dodaje się mleko lub śmietankę, przyprawy i sporą ilość masła. To ten ostatni składnik jest powodem, dla którego trudno o idealną konsystencję odgrzewanego puree. Masło w lodówce staje się twarde, dlatego ochłodzone puree również nabiera zwartej i twardej struktury. Aby temu zapobiec, część masła należy zastąpić majonezem, który po ochłodzeniu zachowuje swoją konsystencję.

Jak zrobić perfekcyjne puree do odgrzania - przepis

Składniki na rodzinną porcję:

  • 2 kg ziemniaków (Justin użył odmiany Yukon Gold, ale idealne będą także inne gatunki w typie B, czyli uniwersalnym, na przykład Gala, Irga lub Irys)
  • 150 g masła
  • 1 i 1/4 szklanki mleka lub śmietanki
  • 4 łyżki majonezu
  • sól i biały pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości przez 15-20 minut.
  2. W rondelku podgrzewamy masło wraz z mlekiem lub śmietanką.
  3. W międzyczasie przeciskamy ziemniaki przez praskę, rozgniatamy dokładnie za pomocą tłuczka lub blendujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
  4. Do ziemniaków dodajemy roztopione masło z mlekiem i mieszamy.
  5. Następnie dodajemy majonez, sól i pieprz. Łączymy składniki i gotowe!

Zobaczcie także nasz sposób na wykorzystanie puree - przecież nie musi być jedynie dodatkiem do kotleta. Oto polskie, imprezowe babeczki z rozetą puree ziemniaczanego.

Idealne puree wymaga dodania sporej ilości masła i majonezu, ale naprawdę warto! Dzięki tym składnikom, ziemniaczana "papka" będzie rozpływać się w ustach - a co najlepsze - będziecie mogli odstawić nadmiar do lodówki. Jak zapewnia Justin Chapple, dzięki trikowi z majonezem następnego dnia puree będzie równie smaczne.

Zobacz również:

Więcej o:
Komentarze (5)
Sekret idealnego, kremowego puree? Dodaj trochę majonezu [PRZEPIS]
Zaloguj się
  • klm747

    Oceniono 4 razy 4

    majonez do puree??
    chyba was popier.doliło...

  • liczna_rodzina_prezesa

    0

    Jaki majonez?!
    Z dżemem jest puree!

  • skalpel11

    Oceniono 2 razy -2

    Ten szef kuchni nie wie, że nie je się odgrzewnych ziemniaków, bo szkodzą na żołądek?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX