Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Sekret idealnego, kremowego puree? Dodaj trochę majonezu [PRZEPIS]
Puree jedynie na świeżo?
Wiele osób do obiadu woli podać puree niż zwykłe tłuczone ziemniaki. Jest ciekawszą alternatywą dla tych z wody - ma pełniejszy, maślany smak i w wielu przypadkach po prostu ładniej się prezentuje. Jednak puree należy przyrządzać tuż przed podaniem, ponieważ odgrzewane nie jest już tak gładkie i aksamitne, jak to świeże. Justin Chapple, dyrektor kulinarny portalu Food & Wine zdradził swój sposób na to, by odgrzewane puree było tak aksamitne i smaczne, jak to przygotowane na świeżo. Sekretnym składnikiem jest... majonez.
Idealne puree po odgrzaniu? Dodaj majonez
By przyrządzić puree, do rozdrobnionych ziemniaków dodaje się mleko lub śmietankę, przyprawy i sporą ilość masła. To ten ostatni składnik jest powodem, dla którego trudno o idealną konsystencję odgrzewanego puree. Masło w lodówce staje się twarde, dlatego ochłodzone puree również nabiera zwartej i twardej struktury. Aby temu zapobiec, część masła należy zastąpić majonezem, który po ochłodzeniu zachowuje swoją konsystencję.
Jak zrobić perfekcyjne puree do odgrzania - przepis
Składniki na rodzinną porcję:
- 2 kg ziemniaków (Justin użył odmiany Yukon Gold, ale idealne będą także inne gatunki w typie B, czyli uniwersalnym, na przykład Gala, Irga lub Irys)
- 150 g masła
- 1 i 1/4 szklanki mleka lub śmietanki
- 4 łyżki majonezu
- sól i biały pieprz
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości przez 15-20 minut.
- W rondelku podgrzewamy masło wraz z mlekiem lub śmietanką.
- W międzyczasie przeciskamy ziemniaki przez praskę, rozgniatamy dokładnie za pomocą tłuczka lub blendujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
- Do ziemniaków dodajemy roztopione masło z mlekiem i mieszamy.
- Następnie dodajemy majonez, sól i pieprz. Łączymy składniki i gotowe!
Zobaczcie także nasz sposób na wykorzystanie puree - przecież nie musi być jedynie dodatkiem do kotleta. Oto polskie, imprezowe babeczki z rozetą puree ziemniaczanego.
Idealne puree wymaga dodania sporej ilości masła i majonezu, ale naprawdę warto! Dzięki tym składnikom, ziemniaczana "papka" będzie rozpływać się w ustach - a co najlepsze - będziecie mogli odstawić nadmiar do lodówki. Jak zapewnia Justin Chapple, dzięki trikowi z majonezem następnego dnia puree będzie równie smaczne.
Zobacz również:
-
Jak zrobić śledzie po kaszubsku? Mamy przepis na rarytas wg Magdy Gessler
-
Lidl wycofuje z obrotu wino - na etykiecie zabrakło istotnej informacji
-
Jak zrobić perfekcyjny bigos na Boże Narodzenie? Wypróbuj sprawdzony przepis na bigos od Magdy Gessler
-
Przekąski na Sylwestra. Oto kilka inspiracji i przepisów
-
Umiesz gotować? To przetestuje cię znana specjalistka. Średnia to tylko 7/10
- Ryba w galarecie - przepis na wigilijną potrawę
- Roladki z szynki idealne na imprezę [PRZEPISY]
- Quiz o grzybach dla długodystansowców. Myślisz, że wiesz o nich wszystko?
- Ikea otwiera lokal z posiłkami na wynos w dostawie. Na wynos kupisz m.in. kultowe szwedzkie klopsiki
- Największa na świecie kolekcja whisky idzie pod młotek. Może być warta 8 mln funtów
klm747
Oceniono 4 razy 4
majonez do puree??
chyba was popier.doliło...