Zupa neapolitańska na dwa sposoby - pyszny, domowy obiad

Zupa neapolitańska na pewno przypadnie do gustu wielbicielom prostych przepisów oraz smakoszom sera. To doskonały pomysł na obiad, gdy potrzebujemy przygotować coś szybkiego, a jednocześnie pysznego. Zupa neapolitańska - co to jest? Jak ją przygotować?

Zupa neapolitańska – co to jest?

Zupa neapolitańska to prosta zupa gotowana na bazie bulionu drobiowego lub warzywnego z dodatkiem śmietany i sera lub serka topionego oraz z warzywami. Można ją podawać z makaronem lub z ziemniakami – oba te dodatki są doskonałym jej uzupełnieniem. Jak zrobić zupę neapolitańską? Sprawdź nasz przepis!

Zupa neapolitańska z makaronem (przepis z żółtkami)

Składniki:

  • 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 100 g suchego makaronu,
  • 2 żółtka,
  • 100 g żółtego sera,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.,
  • szczypta kurkumy,
  • łyżka granulowanego czosnku,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku

Zupa neapolitańska z makaronem – przygotowanie:

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Do gorącego bulionu dodaj śmietanę i zagotuj. Ser wymieszaj z żółtkami w miseczce i dodaj do zupy. Dopraw kurkumą, czosnkiem, solą i pieprzem do smaku. Wszystko wymieszaj i gotuj, aż ser się dobrze rozpuści. Podawaj z makaronem oraz posiekaną natką pietruszki.

Zupa neapolitańska z kurczakiem i ziemniakami (przepis bez żółtek)

Składniki:

  • 2 litry wody,
  • kawałek kurczaka na rosół, np. 4 skrzydełka lub 2 udka,
  • 100 g żółtego sera,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 korzenia selera,
  • 1/2 pora (biała część),
  • 3 liście laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz

Zupa neapolitańska z ziemniakami i kurczakiem – przygotowanie:

Warzywa dobrze umyj, obierz ze skórki i wrzuć do dużego garnka razem z kurczakiem. Dodaj liście laurowe oraz ziarnka ziela angielskiego. Gotuj przez około 40 minut, aż warzywa oraz mięso zmiękną. Po tym czasie wyjmij je, seler odłóż, a ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę pokrój i wrzuć z powrotem do zupy. Mięso zaś podziel widelcem na kawałki i również wrzuć do zupy. Ser zetrzyj na tarce i wsyp do zupy, dodaj zahartowaną śmietankę oraz czosnek wyciśnięty w wyciskarce. Gotuj, aż ser się rozpuści, dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z bagietką.

Wskazówka: Ser, którego używasz, musi się dobrze topić. Zupa neapolitańska z serkiem topionym również będzie bardzo smaczna i aksamitna – możesz zastąpić nim żółty ser w kawałku.

Zupa neapolitańska – przepis najprostszy

Przygotowanie warzywnego bulionu zajmuje sporo czasu – nie zawsze mamy czas, ochotę i składniki, żeby go zrobić. Jeśli chcesz przyrządzić zupę neapolitańską w najprostszej wersji, możesz użyć bulionu z kostki – warzywnego lub drobiowego. W tej wersji lepiej też użyć serka topionego (na przykład w trójkącikach), aby rozpuścił się błyskawicznie. Przyprawą, która dobrze podkreśli smak zupy jest także curry – jeśli lubisz taki aromat, możesz go śmiało wykorzystać. Zupę neapolitańską w najprostszy sposób można podać z makaronem, z bagietką lub grzankami.

"Co ci ludzie robią z makaronem!" - dwa najbardziej szokujące dania polskiej kuchni według cudzoziemców? Zobacz w naszym filmie:

Więcej o:
Komentarze (4)
Zupa neapolitańska na dwa sposoby - pyszny, domowy obiad
Zaloguj się
  • megaxs

    Oceniono 1 raz 1

    Prostsza wersja i lepsza: kostka bulionowa znanej firmy z lubczykiem, plus serek topiony, plus natka pietruszki do tego makaron kolanka. Zagotuj wodę, robiąc kostkę, następnie serek topiony, ugotuj makaron, dodaj Natkę i trochę śmietany 18 do smaku na koniec.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX