Jak ugotować ryż na sypko bez woreczka? Podajemy instrukcję

Ryż, który przywędrował do nas z Azji, już na stałe gości w naszych domach. Jest też elementem wielu potraw, które możemy uznać za tradycyjne. Istnieje wiele odmian ryżu, tak samo istnieją różne sposoby jego gotowania. Najszybszym w przygotowaniu jest ryż z torebki, ale warto poświęcić więcej czasu na gotowanie ryżu w tradycyjny sposób. Jak ugotować ryż bez torebki na sypko? Wyjaśniamy.

Jak ugotować ryż bez torebki na sypko? Zasada gotowania

Różnica pomiędzy gotowaniem ryżu w torebkach i na sypko jest zauważalna. Ryż z torebki częściej może wyjść sklejony lub zbrylony. Gotowanie ryżu na sypko ma uniwersalną zasadę. Na porcję ryżu używamy jedną i 3/4 porcji wody. Nie jest ważna firma lub gatunek ryżu, jego cena czy dostępność. Każdy ryż będzie odpowiedni do gotowania go na sypko.

Jak ugotować ryż na sypko bez torebki - instrukcja:

  1. Należy przygotować garnek, który ma grube dno.
  2. Ryż przed gotowaniem trzeba wypłukać. Płuczemy do skutku, aż woda przestanie być mętna. Używamy zimnej wody, to bardzo ważne.
  3. Wstawiamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy jakiś tłuszcz - łyżeczka masła lub oleju powinna wystarczyć.
  4. Następnie wsypujemy ryż, gotujemy pod przykryciem na najmniejszym ogniu. Pamiętajmy, że nie należy podnosić pokrywki i nie wolno mieszać ryżu. Za każdym razem, gdy otwieramy garnek pozbawiamy ryż odpowiedniej temperatury, przez co może zajść konieczność gotowania go znacznie dłużej.
  5. Jak długo gotować ryż? W przypadku ryżu białego powinno wystarczyć około 15 minut. Przez ten czas ryż powinien wchłonąć wodę oraz napęcznieć. Gdyby jednak wciąż był twardy, a w garnku pozostawałaby jakaś część wody, można garnek zawinąć (w ścierkę lub koc) i odstawić go, by ryż mógł wchłonąć resztę wody.

Ryż na sypko - jak podawać?

Propozycji serwowania jest mnóstwo, ryż możemy podawać na słono lub słodko. Z pewnością jednym ze smaków dzieciństwa jest ryż z miksowanymi truskawkami. Można też pójść w drugą stronę - przygotować ryż z kurczakiem i warzywami. Od naszej kulinarnej fantazji zależy, z czym połączymy nasz idealnie ugotowany na sypko ryż.

Brak ci pomysłu na pyszne danie z ryżem? Wypróbuj nasz przepis na pikantne krewetki w sosie mango z ryżem i kolendrą:

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA