Surówka z pora na trzy sposoby - doskonały dodatek do obiadu

Surówka z pora do obiadu będzie nie tylko smacznym uzupełnieniem dania, ale także prawdziwą bombą witaminową. Por jest doskonałą bazą do surówki - w połączeniu z innymi warzywami jest delikatny w smaku. Jak zrobić surówkę z pora? Podpowiadamy!

Por – właściwości

Por to bardzo zdrowe warzywo, które warto włączyć do swojej diety – najprościej przez przygotowywanie surówek. Por to przede wszystkim doskonałe źródło żelaza, ale także wapnia, magnezu i potasu. Zawiera także witaminę C, A i E, jest niskokaloryczny i może być także stosowany w diecie przy profilaktyce przeciwnowotworowej. Ponadto ma działanie bakteriobójcze i antyseptyczne. Jest też silnym afrodyzjakiem. Nie zaleca się podawania go małym dzieciom oraz osobom, które cierpią na choroby jelit i wątroby.

Surówka z pora – z czym zrobić?

Surówka z pora do obiadu powinna być pysznym uzupełnieniem dania. Warzywo to będzie smaczne w połączeniu z innymi składnikami. Jakimi? Surówkę z pora można przygotować z jabłkiem, marchewką, ogórkiem kiszonym. Dobrym dodatkiem są także rzodkiewka, seler oraz kapusta. Niektórzy do surówki z pora dodają także rodzynki. Warto ją skropić sokiem z cytryny oraz zastąpić dodawany zwykle majonez mieszanką majonezu i jogurtu naturalnego lub samym jogurtem.

Surówka z pora i marchwi z kapustą pekińską - przepis

Surówka z pora – składniki:

  • 1 por,
  • 1 nieduża kapusta pekińska,
  • 2 marchewki,
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz

Surówka z pora i marchwi – przygotowanie

Por dokładnie umyj i wypłucz z piasku, obierz z wierzchnich liści i pokrój w paski. Kapustę pekińską poszatkuj, a marchewki obierz i zetrzyj na tarce o największych oczkach. Warzywa przełóż do dużej miski i wymieszaj. Skrop sokiem z cytryny, dodaj majonez oraz jogurt naturalny. Wszystko wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem wstaw na pół godziny do lodówki.

Jak przedłużyć świeżość owoców i warzyw? Sprawdź nasze myki:

Zobacz wideo

Surówka z pora i jabłka z selerem – przepis

Surówka z pora – składniki:

  • 1 por,
  • 1 duże jabłko,
  • 1/2 korzenia selera,
  • 1 marchewka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku

Surówka z pora i jabłka – przygotowanie

Por dokładnie umyj, obierz z najtwardszych liści i pokrój w paski. Jabłko, marchewkę oraz seler obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o największych oczkach. Warzywa przełóż do dużej miski i wymieszaj. Dodaj majonez i jogurt naturalny, wszystko połącz, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Surówka z pora i ogórka kiszonego z jabłkiem – przepis

Surówka z pora – składniki:

  • 1 pora,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 1 spore jabłko,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku

Surówka z pora i ogórka kiszonego – przygotowanie

Por dokładnie umyj, osusz i obierz z wierzchnich liści. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na największych oczkach tarki, zetrzyj także wszystkie ogórki kiszone. Warzywa przełóż do dużej miski i wymieszaj. Dodaj majonez i jogurt naturalny. Wszystko połącz i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.

Więcej o:
Copyright © Agora SA