Sałatka z ryżem i tuńczykiem na trzy sposoby

Sałatka z ryżem i tuńczykiem to prosta i smaczna sałatka, którą możesz podać na kolację, zaserwować podczas przyjęcia lub zabrać jako lunch do pracy czy szkoły. Jest smaczna i bardzo sycąca, a można przygotować ją na kilka sposobów. W jaki sposób? Zapraszamy po przepisy!

Sałatka z ryżem i tuńczykiem to prawdziwy klasyk na polskich stołach. To także jeden z najpopularniejszych sposobów na podanie tuńczyka. Pyszną sałatkę z jego dodatkiem oraz ryżem i warzywami zrobicie z różnymi dodatkami. Sprawdźcie, z czym zrobić sałatkę z ryżem i tuńczykiem!

Sałatka z ryżem i tuńczykiem, i ogórkiem kiszonym

To najpopularniejsza wersja tej potrawy. Sałatka z tuńczyka z ryżem warstwowa z dodatkiem ogórka kiszonego sprawdzi się doskonale na przyjęciu.

Składniki:

  • 150 g suchego ryżu,
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach,
  • 6 ogórków kiszonych,
  • puszka kukurydzy,
  • 3 jajka,
  • 6-8 łyżek majonezu,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól i pieprz

Przygotowanie: Ryż przepłucz pod bieżącą wodą i ugotuj z odrobiną soli według przepisu na opakowaniu i odstaw do wystudzenia. Jajka ugotuj na twardo i również wystudź. Tuńczyka odlej z zalewy lub oleju i rozdrobnij widelcem na mniejsze kawałki. Odlej również kukurydzę. Ogórki kiszone oraz jajka pokrój w kostkę, a szczypiorek posiekaj.

Układaj składniki warstwami: ryż, warstwa majonezu, tuńczyk, kukurydza, jajka, warstwa majonezu, ogórki, ryż, majonez, tuńczyk, kukurydza, jajka, majonez, ogórki. Wierzchnią warstwę posmaruj majonezem i rozsyp na niej siekany szczypiorek.

Sałatka z ryżem i tuńczykiem, i ananasem

To kolejny pomysł na to danie. Dobrym pomysłem jest sałatka z ryżem i tuńczykiem bez majonezu – zamiast niego możesz dodać gęsty jogurt naturalny wymieszany z łagodną musztardą. Jeśli nie chcesz całkowicie rezygnować z majonezu, dodaj tylko połowę jego ilości, a resztę zastąp jogurtem greckim.

Składniki:

  • 150 g suchego ryżu,
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach,
  • 200 g ananasa z puszki,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 200 g żółtego sera w kawałku,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1/2 pęczka pietruszki,
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Ryż przepłucz pod bieżącą wodą i ugotuj z odrobiną soli według przepisu na opakowaniu. Ostudź. Ananas, kukurydzę i tuńczyka odlej z zalewy. Ananasa pokrój w kostkę, ser zetrzyj na tarce o największych oczkach. Natkę pietruszki posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, dodaj majonez, sól i pieprz, wymieszaj. Wierzchnią warstwę wygładź łyżką i posyp dużą ilością natki pietruszki.

Sałatka z tuńczykiem i ryżem, i porem, z dodatkiem tartego jabłka również będzie doskonałym pomysłem. Nie ma bowiem jednego słusznego przepisu na tę potrawę składniki są zależne od dostępności oraz własnych gustów. Mamy dla Was jeszcze jeden pomysł – będzie to sałatka z ryżem i tuńczykiem w trochę innym wydaniu!

Prosta sałatka z tuńczyka na krakersach - sprawdź nasz przepis:

Zobacz wideo

Sałatka z ryżem i tuńczykiem, i awokado – przepis

Składniki:

  • 100 g suchego ryżu brązowego,
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sobie własnym,
  • 1 owoc awokado,
  • kilka kulek minimozzarelli,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżeczki oliwy

Przygotowanie:

Ryż przepłucz pod bieżącą wodą i ugotuj z solą według przepisu na opakowaniu. Wystudź. Awokado obierz, wyjmij pestkę i pokrój w kostkę. Kulki minimozzarelli oraz pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na połówki. W sporej misce wymieszaj wszystkie składniki, dodaj odsączonego tuńczyka (nie rozdrabniaj go) i skrop oliwą.

Więcej o:
Copyright © Agora SA