Tarta z brokułami - pyszne przepisy na przekąskę sylwestrową i nie tylko

Tarta to świetna propozycja na imprezę. Można ją przyrządzić i na słodko, i na słono, a także jako przekąska oraz danie główne. Nasze propozycje, które sprawdzają się na każdym przyjęciu, to tarta brokułowa z łososiem oraz tarta z kurczakiem i brokułami.

Tarta brokułowa idealna na imprezy

Tarta brokułowa smakuje każdemu. Brokuły dobrze pasują do wielu innych składników, dlatego bez problemu można stworzyć połączenie idealne. Kurczak, łosoś, rozmaite sery i inne warzywa będą się świetnie komponować z zielonymi różyczkami. Jak się zabrać za przygotowanie takiej tarty? Podstawą jest kruche ciasto.

Tarta brokułowa - kruche ciasto

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • okrągła forma do tarty (ok. 22 cm średnicy)
  • ceramiczne kulki do obciążenia ciasta (lub paczka suchej fasoli albo grochu)

Sposób przygotowania:

  1. Masło kroimy w niewielką kostkę i umieszczamy w szerokiej misce lub misie miksera. Dodajemy mąkę i sól, po czym wyrabiamy za pomocą specjalnego haka do wyrabiania ciasta (w przypadku miksera) lub własnych dłoni wykonując ruchy 'szczypiące', tak, by masło dobrze połączyło się z mąką.
  2. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy kulę. Owijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 15. 
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a formę smarujemy masłem i oprószamy mąką.
  4. Ciastem wylepiamy spód tarty i jej brzegi, nakłuwamy w kilku miejscach, by się zbytnio nie unosiła. Przykrywamy kawałkiem pergaminu, na który wysypujemy obciążenie.
  5. Pieczemy przez 15 minut, po czym wyciągamy i zdejmujemy obciążenie.
  6. Jeśli farsz nie wymaga zapiekania, tartę raz jeszcze wstawiamy do piekarnika (bez obciążenia) i pieczemy, aż się zarumieni. Jeśli farsz będzie zapiekany, wykładamy go na wstępnie upieczone ciasto i raz jeszcze umieszczamy w piekarniku.

Skoro macie już gotowy spód do tarty, pora zabrać się za nadzienie. Przedstawiamy wam dwa przepisy na pyszną tartę z brokułami. Ich przygotowanie to pestka.

Tarta z kurczakiem i brokułami - przepis

Składniki:

  • spód do tarty z powyższego przepisu (tylko wstępnie wypieczony)
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 200 g brokuła
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 150 ml śmietany 18 proc.
  • 2 jajka 'M'
  • 2 łyżki oleju 

Przyprawy:

  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta chilli
  • szczypta czosnku granulowanego lub starty ząbek świeżego
  • szczypta ziół prowandalskich
  • sól i pieprz do smaku

Tarta z kurczakiem i brokułami - krok po kroku:

  1. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki, doprawiamy przyprawami i olejem. Mieszamy i odstawiamy na bok na czas przygotowywania składników.
  2. Brokuła myjemy i dzielimy na niewielkie różyczki i blanszujemy.
  3. Jajka mieszamy ze śmietaną.
  4. Kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię i obsmażamy na średnim ogniu przez kilka minut, po czym wrzucamy do śmietany wraz z brokułem i odsączoną kukurydzą.
  5. Wymieszane składniki nadzienia przekładamy na spód tarty i całość pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 25 minut, aż masa się zetnie.

Tarta z łososiem i brokułami - przepis

Składniki:

  • spód do tarty z powyższego przepisu (tylko wstępnie wypieczony)
  • 200 g filetu z łososia świeżego lub wędzonego
  • 200 g brokuła
  • 3 jajka
  • 150 ml śmietanki 30 lub 36 proc.
  • 50 g tartego, żółtego sera
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Opcjonalnie:

  • cząstki cytryn do podania

Tarta z łososiem i brokułami - krok po kroku:

  1. Łososia i brokuły rozdrabniamy. Warzywa blanszujemy.
  2. Jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietankę, ser, koperek, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy.
  3. Łososia i brokuły rozkładamy na spodzie tarty, zalewamy mieszanką jajeczną i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 25 minut.
  4. Podajemy z cząstkami cytryny.

Tarta brokułowa z naszych przepisów z pewnością posmakuje wam i waszym najbliższym. Świetnymi alternatywami dla wegetarian są także tarta z brokułami i fetą czy tarta z brokułami i pieczarkami. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA