Ciasto porzeczkowe to fantastyczny pomysł na podanie porzeczek, które nie wszyscy lubią na surowo ze względu na kwaśny smak. Wraz z pysznymi słodkimi dodatkami porzeczki staną się naprawdę przepyszne, a ciasto porzeczkowiec podbije serca wszystkich wielbicieli domowych wypieków. Jak zrobić porzeczkowiec? Podpowiadamy!
Składniki:
Na ciasto kakaowe:
Na masę serową:
Bita śmietana:
Nadzienie:
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a potem wlewaj kolejno żółtka, cały czas miksując. Wsyp cukier, kakao, proszek do pieczenia, wlej olej i miksując, wsypuj mąkę. Tak przygotowane ciasto wylej do formy i piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka) w 180*C. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.
Porzeczki umyj i obierz owoce z gałązek. Wsyp do garnka, dodaj cukier i smaż, aż porzeczki się rozpadną i dobrze połączą z cukrem. Masło utrzyj z cukrem, a potem dodaj serek waniliowy. Do czystej miski wlej schłodzoną śmietankę i ubij na sztywno. Dodaj śmietan-fiksy, cukier i wymieszaj.
Gdy ciasto kakaowe ostygnie, przekrój je na dwa blaty. Na pierwszym rozsmaruj połowę dżemu porzeczkowego, a na to wyłóż masę serową. Przykryj kolejnym blatem, rozsmaruj na nim drugą porcję dżemu i ubitą śmietanę. Wierzch możesz posypać tartą czekoladą. Ciasto przechowuj w lodówce.
Wskazówka: Porzeczkowiec z mascarpone będzie również bardzo smaczną wersją tego ciasta. Zamiast masy z serka waniliowego, możesz użyć mascarpone. Przygotuj ją z 500 g serka – zmiksuj go z dodatkiem cukru pudru. Dobry będzie także porzeczkowiec z budyniem – zamiast masy serowej, przygotuj domowy budyń lub masę budyniową z masłem.
Składniki:
Biszkopt (forma ok. 24 cm średnicy):
Krem:
Dodatkowo:
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Ubijaj dalej na mniejszych obrotach, wsyp cukier, a potem pojedynczo dodawaj żółtka. Wsyp obie mąki i wszystko dokładnie wymieszaj. Tortownicę nasmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i piecz je przez 30 minut w temperaturze 180*C. Upieczony biszkopt w tortownicy upuść z wysokości kolan na podłogę, aby nie opadł tak szybko. Przekrój na trzy blaty.
Zimną śmietankę kremówkę ubij na sztywno, dodaj śmietan-fix, a potem mascarpone i cukier. Wszystko połącz na gładką masę.
Porzeczki poobrywaj z gałązek, umyj i przesmaż z cukrem na patelni, by się rozpadły i zagęściły. Tak przygotowanym dżemem (lub dżemem ze słoiczka) posmaruj pierwszy blat, a potem rozprowadź na nim krem. Przykryj kolejnym blatem, znów rozprowadź dżem oraz krem. Ostatni blat pokryj cienką warstwą kremu i przyozdób tartą białą czekoladą i płatkami migdałów.