Roladki z szynki to potrawa idealna na imprezę. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i będą doskonale wyglądały na półmisku podczas przyjęcia. Jeszcze lepiej będą smakować – sprawdź nasze przepisy na różne wersje tego dania!
Składniki:
Paprykę oczyść i pokrój w kostkę. Drobno pokrój także ogórki konserwowe oraz marynowane pieczarki. Żelatynę wymieszaj 4-5 łyżkami ciepłej wody, rozpuść dobrze i wymieszaj z kremowym serkiem, majonezem i jogurtem. Następnie wrzuć do niego pokrojone warzywa i wszystko dokładnie połącz. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Plastry szynki konserwowej rozłóż obok siebie, tak by lekko na siebie nachodziły. Rozsmaruj serek wymieszany z warzywami. Całość zwiń w rulon i zawiń w folię spożywczą. Odstaw na noc do lodówki. Przed podaniem pokrój w pojedyncze roladki.
Składniki:
Serek twarożkowy wymieszaj dobrze z chrzanem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na każdy plasterek szynki wyłóż porcję serka i zawiń w rulon. Zepnij go wykałaczką, możesz na nią nabić marynowaną pieczarkę lub kawałek papryki.
Składniki:
Oliwki przekrój na połówki, mozzarellę pokrój w kostkę, a suszone pomidory na mniejsze kawałki. Dwa plastry szynki parmeńskiej ułóż obok siebie. Wyłóż na nie rukolę, mozzarellę, kawałki pomidorów oraz oliwek. Skrop odrobiną oliwy i zawiń w rulon, zepnij wykałaczką, by kształt się trzymał.
Roladki z szynki na zimno można przygotować na wiele sposobów. Spróbuj zrobić nadzienie z twarożku z ogórkiem lub rzodkiewką, pasty jajecznej lub pokrojonych w słupki warzyw i sera żółtego. Roladki z szynki w galarecie to jeden z popularnych i bardzo smacznych sposobów na podanie tej potrawy. Przygotuj galaretę na bazie bulionu warzywnego lub drobiowego, zalej nią przygotowane roladki i włóż do lodówki na całą noc. Galaretę możesz przyozdobić kawałkami marchewki, papryki i natką pietruszki.