Zupa zacierkowa - przepis na tradycyjną zupę jak u babci

Zupa zacierkowa swego czasu była bardzo popularnym daniem. Dziś niestety jest trochę zapomniana, a szkoda, bo to bardzo smaczna zupa, którą łatwo przygotować. Sprawdźcie nasz przepis na zupę zacierkową w kilku odsłonach!

Zupa zacierkowa to potrawa, którą pamiętamy sprzed lat. Przygotowywało ją wiele mam i babć na obiad. Nic dziwnego – bardzo łatwo tę zupę przyrządzić i jest ona bardzo smaczna. Czego chcieć więcej? Czas przypomnieć sobie, jak smakuje domowa zupa zacierkowa! Jak zrobić taki obiad? Podpowiadamy!

Zupa zacierkowa – przepis

Składniki:

Zacierka:

  • 1 jajko
  • 5-6 łyżek mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • ciepła woda

Rosół:

  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 1/2 korzenia selera,
  • 1/2 pora (biała część),
  • 4 ziemniaki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 listki laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • szczypta lubczyku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • woda

Zupa zacierkowa z ziemniakami – przygotowanie:

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki umyj i obierz ze skórki. Ziemniaki pokrój w kostkę. Pora dokładnie wypłucz, a cebulę obierz z łupin i opal nad palnikiem. Wszystkie całe warzywa wrzuć do wody i gotuj bulion przez 40 minut razem z masłem, listkami laurowymi, zielem angielskim i lubczykiem (jeśli chcesz, możesz dodać też porcję rosołową z kurczaka). 15 minut przed zakończeniem gotowania dodaj pokrojone ziemniaki. Gdy te będą miękkie, wyjmij wszystkie warzywa (i ewentualnie mięso). Marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę i wrzuć z powrotem, a seler, por i cebulę przeznacz na pasztet lub farsz.

Jajko roztrzep w miseczce, dodaj mąkę i wodę, a następnie zagnieć twarde ciasto. Skub z niego małe kawałki i zacieraj w palcach, by zrobić niewielkie kluseczki. Przesyp je mąką, by się nie skleiły i zagotuj w wodzie z solą. Ugotowane dodaj do zupy, całość dopraw lubczykiem, pieprzem i solą do smaku. Posiekaj drobno natkę pietruszki i podawaj na gorąco.

Zupa zacierkowa ze skwarkami – jak ją zrobić?

Zupa zacierkowa ze skwarkami jest bardzo łatwa do przygotowania. Zrób ją tak samo, jak wersję powyżej, zrezygnuj z ziemniaków i nie dodawaj cebuli do rosołu. Przygotuj dodatkowo:

  • 150 g tłustego boczku (w kawałku),
  • 1 cebulę (lub więcej wedle uznania)

Przygotowanie: Zarówno boczek, jak i cebulę pokrój w kostkę. Na patelnię wrzuć boczek i wytop z niego tłuszcz. Gdy będzie go już sporo, dodaj pokrojoną cebulę i smaż razem, aż ta zmięknie, a z mięsa powstaną skwarki. Używając metalowego sitka, odcedź skwarki z nadmiaru tłuszczu. Razem z cebulą dodaj je do zupy na sam koniec, wymieszaj wszystko i podawaj.

Zupa zacierkowa z gotowymi zacierkami

Na sklepowych półkach można znaleźć także gotowe zacierki, sprzedają je producenci różnych rodzajów makaronu. Czy warto ich używać? Jeśli nie umiesz zrobić domowych lub nie masz na to czasu, zupa zacierkowa z gotowymi zacierkami będzie dobrym pomysłem! Możesz ugotować je osobno, w lekko osolonej wodzie, lub wrzucić do zupy na około 10 minut przed końcem gotowania. Pamiętaj tylko, aby dodać trochę więcej wody – zacierki wchłoną ją podczas gotowania.

Więcej o: