Sałatka z pora [TRZY PRZEPISY]

Sałatka z pora to rewelacyjny pomysł na wykorzystanie tego warzywa. Bywa niedoceniane, kojarzy się głównie z włoszczyzną potrzebną do ugotowania rosołu. Tymczasem por jest pyszny, zdrowy i może być składnikiem wielu dań! My proponujemy podać go w sałatce - mamy dla Was kilka przepisów. Która sałatka z porem stanie się Waszą ulubioną?

Sałatka z pora może mieć wiele wersji. Najpopularniejsza i najbardziej lubiana to sałatka z pora i jajek z dodatkiem pieczarek. Niedziwne – jest bardzo smaczna! Innym pomysłem jest sałatka z pora i kukurydzy z ananasem. Oba przepisy są bardzo proste, a tak przygotowane sałatki będą doskonale smakowały na przyjęciach, na kolację lub lunch do pracy czy szkoły. Jeśli zaś szukasz pomysłu na surówkę, surówka z pora i marchewki to potrawa, którą możemy polecić z czystym sumieniem. Zapraszamy po przepisy!

Sałatka z pieczarkami i porem z jajkami na twardo – przepis

  • Składniki:
  • 500 g pieczarek,
  • 2 pory (tylko białe części),
  • 5 jajek,
  • 6 łyżek majonezu,
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka z pieczarkami i porem z jajkami na twardo – sposób przygotowania

Jajka ugotuj na twardo i wystudź, a potem drobno je pokrój. Pieczarki pokrój w kostkę, a pora w półplasterki. Pieczarki zalej wodą i gotuj przez około 10 minut, aż zmiękną. Pora przelej wrzątkiem. Gdy warzywa wystygną, przełóż je do dużej miski, dodaj jajka, majonez, pieprz, sól i wymieszaj. Sałatkę podawaj schłodzoną.

Sałatka z ananasem i porem z dodatkiem kukurydzy

Składniki:

  • 1 por (biała część),
  • 250 g szynki konserwowej,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 5 plastrów ananasa z puszki,
  • 1 słoik (ok. 300 g) selera konserwowego,
  • 3 jajka,
  • 4 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka z ananasem i porem z kukurydzą – sposób przygotowania

Jajka ugotuj na twardo i odstaw do przestudzenia. Potem pokrój je w drobną kostkę. Pokrój również plastry ananasa oraz szynki konserwowej. Seler i kukurydzę odlej z zalewy. Pora pokrój drobno, a potem przelej wrzątkiem. Do dużej miski wsyp pokrojony por, kukurydzę, kawałki ananasa, seler, dodaj majonez. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku. Sałatkę podawaj schłodzoną.

Wskazówka: W obu sałatkach możesz zastąpić połowę zalecanej ilości majonezu gęstym jogurtem naturalnym. Dzięki temu sałatki będą bardziej lekkostrawne, mniej kaloryczne i zdrowsze!

Surówka z marchewki i pora – przepis

Składniki:

  • 1 por (biała część),
  • 2 marchewki,
  • 1 średnie kwaśne jabłko,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta cukru, soli i pieprzu do smaku

Surówka z marchewki i pora – sposób przygotowania

Pora pokrój w cienkie plasterki, a marchewkę oraz jabłko obrane ze skórki zetrzyj na tarce o największych oczkach. Warzywa zmieszaj ze sobą w misce i dopraw odrobiną soku z cytryny. Dodaj majonez oraz gęsty jogurt naturalny, ponownie zamieszaj. Na koniec dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Surówka z pora będzie doskonałym dodatkiem do wielu dań obiadowych, na przykład mięsnych sosów z kaszą lub ziemniakami lub kotletów – również warzywnych.

Więcej o:
Copyright © Agora SA