Old-fashioned, czyli jak zrobić klasycznego, staromodnego drinka [PRZEPIS]

Old fashioned to drink doskonale znany przez wszystkich wielbicieli whisky. To prawdziwy klasyk i najwyższa półka wśród drinków! Nie ma znaczenia, czy jesteś koneserem whisky, czy próbujesz jej po raz pierwszy. Wypróbuj klasyczny old fashioned drink i podaj go najbliższym na karnawałowej imprezie!

Old-fashioned drink – co to jest?

Old-fashioned to najpopularniejszy drink na bazie whisky. Powstał już w latach 80 XIX wieku w Stanach Zjednoczonych. Drinki były wówczas przygotowywane z różnych alkoholi, cukru, wody oraz wzbogacających smak gorzkich substancji. Dopiero po latach przyszła moda na wielosmakowe koktajle w wyrazistych kolorach. Old fashioned, czyli po angielsku „staromodny” nawiązuje do tej wcześniejszej tradycji – gdy drink był raczej wyrazistym, gorzkawym napitkiem, a nie kolorowym koktajlem z palemką. Jaki zatem jest skład drinka old-fashioned? Sprawdźcie!

Old-fashioned – skład

Co wchodzi w skład klasycznego drinka? Podstawowym składnikiem jest oczywiście whisky lub Bourbon. Ponadto bardzo ważna jest Angostura, czyli specjalna, wyjątkowo gorzka wódka o kolorze ciemnoczerwonym. Potrzebny jest także cukier lub odrobina syropu cukrowego oraz lód. Niektórzy dodają do old-fashioned jeszcze trochę skórki pomarańczowej. Jak zrobić old fashioned?

Old fashioned – przepis

Składniki (na 1 porcję):

  • 40 ml whisky,
  • 100 g cukru,
  • 50 ml wrzątku,
  • 3-4 krople angostury,
  • kilka kostek lodu,
  • skórka starta z pomarańczy*

* Do przygotowania tak zwanego zestu, czyli skórki pomarańczowej, wybierz owoce z serii bio lub innej, które nie były zabezpieczane izamalilem, czyli substancją grzybobójczą potencjalnie niezdatną do spożycia. Jeśli nie masz dostępu do takich owoców, wyszoruj dokładnie skórkę pomarańczową przed jej odkrojeniem i starciem.

Jak zrobić old-fashioned?

Zacznij od przygotowania syropu cukrowego. Jest to najlepszy sposób na osłodzenie drinka, ponieważ cukier nie rozpuści się w alkoholu. Musisz rozpuścić go we wrzątku – w osobnej szklance. Połącz te dwa składniki, rozmieszaj i poczekaj, aż cukier się rozpuści, a cała mieszanina wystygnie (uwaga – musi być naprawdę zimna, a nie tylko letnia – najlepiej poczekać, aż osiągnie temperaturę pokojową, a potem schłodzić ją lekko w lodówce!). Weź szklankę typu old-fashioned (taką o grubym dnie) i włóż do niej kilka kostek lodu, by szkło dobrze się schłodziło. Wlej porcję whisky, potem dodaj schłodzony syrop cukrowy oraz kilka kropli angostury. Wszystko wymieszaj mieszadełkiem, dodaj trochę startej skórki pomarańczowej (i ewentualnie kilka kropli świeżo wyciśniętego soku) i podawaj.

Old-fashioned – jak pić?

Czy są jakieś specjalne porady, jak pić old-fashioned drink? Najważniejsze, by podawać ją w szklankach o grubym dnie, przeznaczonych do picia whisky. Szlachetne składniki użyte do przygotowania tego drinka wymagają, by degustować go spokojnie i powoli. Ważne jest też, by wszystkie płyny miały odpowiednią temperaturę – zarówno alkohole, jak i syrop cukrowy (zamiennie można użyć też na przykład syropu klonowego lub z agawy, który nada drinkowi ciekawy posmak) muszą być zimne.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.