Kamikaze - drink idealny na imprezę [PRZEPIS]

Kamikaze jest bardzo popularnym drinkiem podawanym najczęściej w formie shotów. Jest bardzo lubiany nie tylko ze względu na smak, ale także na wyjątkowo intensywny błękitny kolor. Planujesz imprezę, na której zamierzasz podać różne shoty? Sprawdź, jak zrobić kamikaze drink i zabłyśnij jako barman!

Kamikaze – shoty o barwie błękitu

Popularne w shot-barach kamikaze to drink o cytrusowym smaku i intensywnie niebieskim kolorze. Chociaż najczęściej występuje w formie shotów, bywa również podawane jako long drink w szklance. Jego nazwa prawdopodobnie wzięła się od ilości wódki, z której jest przyrządzany – w końcu zwykle podaje się go jako 4-6 shotów do wypicia jeden po drugim. Z czego składa się kamikaze drink? Sprawdźcie, jakie składniki przygotować do jego przyrządzenia!

Kamikaze – skład

Do przygotowania drinka kamikaze potrzebne są zaledwie trzy składniki: wódka, likier blue curacao oraz sok z cytryny. Niekiedy zamiast likieru używa się niebieskiego syropu o aromacie blue curacao – wtedy drink jest zdecydowanie bardziej słodki i mniej alkoholowy. A jaką wersję Ty wybierzesz? Podajemy przepis na szalenie niebieskie kamikaze!

Kamikaze – przepis

Składniki:

  • wódka,
  • likier lub syrop blue curacao,
  • sok wyciśnięty z cytryny

Kamikaze – jak zrobić samodzielnie?

Aby przygotować kamikaze drink, nie musisz mieć umiejętności barmańskich. Przyda ci się jednak shaker do drinków lub coś, czym możesz go zastąpić. W roli shakera doskonale sprawdza się butelka (należy się tylko upewnić, czy szczelnie się zamyka). Teoretycznie kamikaze drink należy przygotować, używając takiej samej ilości każdego ze składników, w zależności od tego, ile shotów potrzebujemy. Zwykle wystarczy ok. 50 ml każdego z nich – z takiej porcji przygotujemy 4 shoty. Jeżeli chcesz zrobić ich więcej, zwiększ równomiernie ilość każdego ze składników. Wódkę, likier (bądź syrop) oraz sok z cytryny wlej do shakera i wszystko wymieszaj, potrząsając przez kilkadziesiąt sekund. Następnie rozlej mieszaninę do kieliszków.

Jeśli aromat soku cytrynowego jest za bardzo intensywny, zmniejsz trochę jego ilość – nie powinien zdominować on smaku drinka kamikaze.

Uwaga! Wszystkie składniki na kamikaze drink powinny być bardzo dobrze schłodzone. Jeśli nie są, shaker (lub butelkę) z mieszaniną włóż na kilka godzin do lodówki. Nie dodawaj lodu, by nie rozwodnić substancji – będzie wtedy mało wyrazista w smaku i mniej smaczna.

Kamikaze shoty – jak pić?

Tak samo, jak inne drinki podawane w formie shotów, kamikaze należy wypić od razu, jeden po drugim. Jeśli chcesz, by shoty ładniej wyglądały, przygotuj cukrowy crust na kieliszkach. Brzegi każdego z nich zamocz w soku wyciśniętym z cytryny, a następnie zanurz je w cukrze.

Kamikaze – shoty w kolorach tęczy

Ciekawym urozmaiceniem będzie podanie shotów kamikaze w różnych kolorach. Zamiast likieru blue curacao, możesz dodać inny alkohol w innym kolorze. Zielone kamikaze zrobisz na przykład z likieru miętowego, czerwone – ze smakowej wódki, np. wiśniowej czy truskawkowej, żółte – tej brzoskwiniowej lub o smaku marakuja. Jeśli w takim wydaniu kolorowe shoty kamikaze są za mocne, użyj kolorowych syropów smakowych.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.