Sałatka z soczewicy z puszki lub gotowanej to doskonały pomysł na oswojenie tego przepysznego warzywa strączkowego, które popularne jest zwłaszcza w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Soczewica jest pełna białka, potasu i kwasu foliowego. Sprzyja także odchudzaniu, ponieważ zawiera dużo błonnika, jest pożądana także w diecie osób z nadciśnieniem oraz anemią. To prawdziwa bomba witaminowa! Sprawdź, jak zrobić sałatkę z soczewicy i przygotuj pyszną potrawę na imprezę, kolację lub lunch do pracy!
Składniki:
Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Potem odsącz ją z wody i przestudź. Czerwoną cebulę pokrój w kostkę, a pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na połówki. Kukurydzę i tuńczyka odsącz z zalewy. Rybę porozdzielaj widelcem na mniejsze kawałki. Wystudzoną soczewicę przełóż do dużej miski. Następnie dodaj tuńczyka, pomidorki, kukurydzę i cebulę. W kubku połącz majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu. Sos dodaj do pozostałych składników i wszystko razem wymieszaj. Szczypiorek posiekaj drobno i posyp nim wierzch sałatki. Tak przygotowaną sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin, aby smaki dobrze się przegryzły. Podawaj schłodzoną.
Składniki:
Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedź ją z nadmiaru wody i zostaw do przestudzenia. Ser feta pokrój w kostkę, czarne oliwki w plasterki, a suszone pomidory poprzekrawaj na mniejsze kawałki. Ząbek czosnku wyciśnij w wyciskarce lub drobno posiekaj ostrym nożem. Wszystkie składniki wymieszaj, a potem dodaj 4 łyżki oliwy i posiekaną świeżą kolendrę.
Wskazówka: To danie możesz przygotować także na ciepło w wersji obiadowej. Żeby było bardziej sycące, możesz wzbogacić je o kaszę gryczaną. Bez wątpienia doskonale zaspokoi głód, jeżeli przygotujesz je do lunchboxa do pracy lub szkoły!