Sałatka z soczewicy. Przepisy na pyszną i zdrową przekąskę

Sałatka z soczewicy to pyszny i zdrowy pomysł na wzbogacenie imprezowego menu. Zamiast po raz kolejny przygotowywać dobrze znane sałatki, które każdy już jadł kilkakrotnie, przyrządź pełną witamin i smaku sałatkę z soczewicy! Mamy dla Was dwa pomysły na nią - sprawdźcie nasze przepisy!

Sałatka z soczewicy z puszki lub gotowanej to doskonały pomysł na oswojenie tego przepysznego warzywa strączkowego, które popularne jest zwłaszcza w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Soczewica jest pełna białka, potasu i kwasu foliowego. Sprzyja także odchudzaniu, ponieważ zawiera dużo błonnika, jest pożądana także w diecie osób z nadciśnieniem oraz anemią. To prawdziwa bomba witaminowa! Sprawdź, jak zrobić sałatkę z soczewicy i przygotuj pyszną potrawę na imprezę, kolację lub lunch do pracy!

Sałatka z soczewicy zielonej i tuńczyka – przepis

Składniki:

  • 1 szklanka nieugotowanej zielonej soczewicy (bądź 1 puszka soczewicy w zalewie, gotowej do spożycia),
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • 1 czerwona cebula,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny,
  • 1/4 pęczka szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka z soczewicy zielonej i tuńczyka – sposób przygotowania

Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Potem odsącz ją z wody i przestudź. Czerwoną cebulę pokrój w kostkę, a pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na połówki. Kukurydzę i tuńczyka odsącz z zalewy. Rybę porozdzielaj widelcem na mniejsze kawałki. Wystudzoną soczewicę przełóż do dużej miski. Następnie dodaj tuńczyka, pomidorki, kukurydzę i cebulę. W kubku połącz majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu. Sos dodaj do pozostałych składników i wszystko razem wymieszaj. Szczypiorek posiekaj drobno i posyp nim wierzch sałatki. Tak przygotowaną sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin, aby smaki dobrze się przegryzły. Podawaj schłodzoną.

Sałatka z soczewicy czerwonej z serem feta – przepis

Składniki:

  • szklanka nieugotowanej czerwonej soczewicy (bądź 1 puszka soczewicy w zalewie, gotowej do spożycia),
  • 150 g sera feta,
  • 10 suszonych pomidorków w oliwie,
  • 10 czarnych oliwek,
  • 50 g łuskanych pestek dyni,
  • 50 łuskanych pestek słonecznika,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżki oliwy (może być oliwa z suszonych pomidorów),
  • kilka gałązek świeżej kolendry

Sałatka z soczewicy i fety – sposób przygotowania

Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedź ją z nadmiaru wody i zostaw do przestudzenia. Ser feta pokrój w kostkę, czarne oliwki w plasterki, a suszone pomidory poprzekrawaj na mniejsze kawałki. Ząbek czosnku wyciśnij w wyciskarce lub drobno posiekaj ostrym nożem. Wszystkie składniki wymieszaj, a potem dodaj 4 łyżki oliwy i posiekaną świeżą kolendrę.

Wskazówka: To danie możesz przygotować także na ciepło w wersji obiadowej. Żeby było bardziej sycące, możesz wzbogacić je o kaszę gryczaną. Bez wątpienia doskonale zaspokoi głód, jeżeli przygotujesz je do lunchboxa do pracy lub szkoły!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.