Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą

Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą to doskonały pomysł na obiad, kiedy trzeba zrobić na szybko coś pysznego, co posmakuje wszystkim domownikom. Najprostsza zapiekana z ziemniakami i kiełbasą będzie doskonale smakować z różnymi dodatkami, które znajdą się w każdej lodówce! Sprawdź, jak ją przygotować.

Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą to potrawa, która jest nie tylko pyszna, ale bardzo prosta do przygotowania. Można ją zrobić ze składników łatwych do znalezienia w większości kuchni lub dostępnych we wszystkich sklepach. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to również dobry pomysł na wykorzystanie niezjedzonych ziemniaków, nadmiaru skrojonych warzyw bądź pieczarek. Co do niej dodać? Jak zrobić to danie? Podpowiadamy! 

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i jajkiem – przepis podstawowy

Składniki:

  • 500 g ziemniaków ugotowanych w całości,
  • 200 g kiełbasy,
  • 100 g sera żółtego,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i jajkiem – sposób przygotowania

Ugotowane ziemniaki pokrój w plasterki, kiełbasę w kostkę, a cebulę w piórka. Czosnek wyciśnij w wyciskarce. Jajka rozkłóć, a następnie dodaj do nich rozdrobniony czosnek, jogurt lub śmietanę, rozmaryn oraz bazylię. Sos dopraw odrobiną soli i pieprzu. Naczynie żaroodporne posmaruj niedużą ilością oleju rzepakowego. Wsyp do niego ziemniaki, kiełbasę i cebulę, a potem polej sosem jajecznym i wszystkie składniki wymieszaj. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Piecz przez 10 minut. W tym czasie zetrzyj ser żółty na tarce, a potem posyp nim zapiekankę po wierzchu i wstaw na kolejne 10 minut pieczenia. Podawaj na gorąco.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami – jak zrobić?

Do zapiekanki ziemniaczanej możesz dodać pieczarki. Jeśli masz pozostałe pieczarki przesmażone na oleju pozostałe z przygotowywania innej potrawy, śmiało możesz je dodać. Świeże pieczarki możesz pokroić w kostkę lub plasterki i dodać do zapiekanki. Doskonałą przyprawą, która świetnie wzmocni smak zapiekanki, jest suszone oregano.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami – jak przyrządzić?

Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą będzie też bardzo smaczna z różnymi warzywami. W roli warzywnego dodatku sprawdzi się zarówno brokuł, kalafior, marchewka, ale także papryka, cukinia lub pomidory – świeże lub suszone. Jeżeli dodajesz świeżego brokuła, kalafior lub marchewkę, warto je wcześniej zblanszować lub poddusić na oliwie. Paprykę, cukinię lub pomidory możesz dodać świeże.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem

Bardzo smacznym dodatkiem do zapiekanki ziemniaczanej będzie boczek. Pokrój go w kostkę i wymieszaj razem z pozostałymi składnikami. Możesz go wcześniej podsmażyć. Jeśli przygotowujesz zapiekankę z dodatkiem boczku, możesz nie dodawać oleju rzepakowego do wysmarowania naczynia. Tłuszcz wytopiony z boczku może wtedy sprawić, że zapiekanka będzie zbyt tłusta.

Więcej o: