Sałatka z rukolą - na imprezę i nie tylko. Zdrowa przekąska [4 PRZEPISY]

Sałatka z rukolą może mieć wiele smacznych wersji. Rukola bowiem jest jedną z najsmaczniejszych sałat i doskonale łączy się z innymi składnikami. Jakimi? Sprawdźcie nasze przepisy na sałatki z rukolą!

Sałatka z rukolą to doskonały pomysł na smaczną i zdrową kolację. Sprawdzi się również na przyjęciu – zwłaszcza jeśli gościsz osoby dbające o linię. Wśród różnorodnych wersji tej sałatki każdy znajdzie coś dla siebie! Z czym zrobić sałatkę z rukoli? Podpowiadamy!

Sałatka z rukolą i gruszką oraz ze słonecznikiem– przepis

Składniki:

  • opakowanie rukoli,
  • 3 gruszki,
  • 200 g sera z niebieską pleśnią,
  • 2 garści orzechów włoskich,
  • 2 łyżeczki płynnego miodu,
  • 1/2 szklanka oliwy,
  • 3 łyżeczki musztardy,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Sałatka z rukolą i słonecznikiem, i gruszką – sposób przygotowania

Gruszki dobrze umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Orzechy posiekaj. Do oliwy dodaj miód, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz, a potem połącz wszystkie składniki. Na półmisku rozsyp rukolę, na niej połóż kawałki gruszki i posyp orzechami. Na to pokrusz ser feta i równomiernie polej dressingiem.

Sałatka z burakiem i rukolą z dodatkiem sera feta – przepis

  • opakowanie rukoli,
  • 2 średnie buraki,
  • 100 g sera feta,
  • garść pestek słonecznika lub dyni,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka płynnego miodu

Sałatka z rukolą i fetą oraz burakiem – sposób przygotowania

Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku przez 180*C. Potem przestudź je, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym oraz miodem. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika lub dyni. Do salaterki wsyp rukolę, dodaj pokrojone buraki i pokrusz ser feta. Dodaj także pestki, wszystko wymieszaj, a po wierzchu polej sosem balsamicznym.

Sałatka z rukolą i kurczakiem z granatem – przepis

  • opakowanie rukoli,
  • pojedyncza pierś z kurczaka,
  • garść orzechów nerkowca,
  • 1 granat,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 soku wyciśniętego z pomarańczy,
  • 1 łyżeczka płynnego miodu,
  • przyprawa do kurczaka,
  • olej rzepakowy do smażenia

Sałatka z rukolą i granatem z kurczakiem – sposób przygotowania

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, obtocz w przyprawie i wstaw na pół godziny do lodówki, aby mięso się zamarynowało. Następnie usmaż je na oleju na rumiano, odsącz z nadmiaru tłuszczu i odstaw do wystudzenia. Orzechy nerkowca pokrusz, a granat wydrąż, używając łyżki. Sok wyciśnięty z pomarańczy wymieszaj z oliwą i miodem. Do salaterki wysyp rukolę, dodaj usmażone mięso, orzechy i miąższ granata. Wszystko polej dressingiem z oliwy i pomarańczy, a potem wymieszaj. Podawaj z chrupiącymi tostami.

Zobacz również: Łosoś z sałatką z batatów, soczewicy i rukoli - modnie i zdrowo:

Zobacz wideo

Sałatka z szynką parmeńską, rukolą i pomidorkami – przepis

Składniki:

  • opakowanie rukoli,
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej,
  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • 120 g mozzarelli,
  • 4 łyżki oliwy,
  • zioła prowansalskie do smaku

Sałatka z szynką parmeńską, rukolą  pomidorkami – sposób przygotowania

Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki, a mozzarellę w kostkę. Plastry szynki parmeńskiej podziel wzdłuż na 2-3 kawałki i zwiń je w mniejsze ruloniki. Do salaterki wsyp rukolę, pomidorki, mozzarellę i szynkę, dodaj oliwę i zioła prowansalskie, a potem wszystko wymieszaj. Podawaj z chrupiącymi tostami.

Więcej o:
Copyright © Agora SA