Sałatka z rukolą to doskonały pomysł na smaczną i zdrową kolację. Sprawdzi się również na przyjęciu – zwłaszcza jeśli gościsz osoby dbające o linię. Wśród różnorodnych wersji tej sałatki każdy znajdzie coś dla siebie! Z czym zrobić sałatkę z rukoli? Podpowiadamy!
Składniki:
Gruszki dobrze umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Orzechy posiekaj. Do oliwy dodaj miód, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz, a potem połącz wszystkie składniki. Na półmisku rozsyp rukolę, na niej połóż kawałki gruszki i posyp orzechami. Na to pokrusz ser feta i równomiernie polej dressingiem.
Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku przez 180*C. Potem przestudź je, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym oraz miodem. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika lub dyni. Do salaterki wsyp rukolę, dodaj pokrojone buraki i pokrusz ser feta. Dodaj także pestki, wszystko wymieszaj, a po wierzchu polej sosem balsamicznym.
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, obtocz w przyprawie i wstaw na pół godziny do lodówki, aby mięso się zamarynowało. Następnie usmaż je na oleju na rumiano, odsącz z nadmiaru tłuszczu i odstaw do wystudzenia. Orzechy nerkowca pokrusz, a granat wydrąż, używając łyżki. Sok wyciśnięty z pomarańczy wymieszaj z oliwą i miodem. Do salaterki wysyp rukolę, dodaj usmażone mięso, orzechy i miąższ granata. Wszystko polej dressingiem z oliwy i pomarańczy, a potem wymieszaj. Podawaj z chrupiącymi tostami.
Zobacz również: Łosoś z sałatką z batatów, soczewicy i rukoli - modnie i zdrowo:
Składniki:
Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki, a mozzarellę w kostkę. Plastry szynki parmeńskiej podziel wzdłuż na 2-3 kawałki i zwiń je w mniejsze ruloniki. Do salaterki wsyp rukolę, pomidorki, mozzarellę i szynkę, dodaj oliwę i zioła prowansalskie, a potem wszystko wymieszaj. Podawaj z chrupiącymi tostami.