Tarta z kurczakiem - pyszny pomysł na sycący obiad lub danie na przyjęcie [4 PRZEPISY]

Tarta z kurczakiem to jedna z naszych ulubionych pomysłów na obiad. Lubisz słone wypieki? A może do tej pory zwykle na Twoim talerzu pojawiały się tylko tarty na słodko? Tarta z kurczakiem to prawdziwy klasyk, który posmakuje każdemu! Jak ją przygotować? Zapraszamy po przepisy!

Tarta z kurczakiem i warzywami lub pieczarkami to doskonała propozycja na danie obiadowe. Rewelacyjnie zastąpi tradycyjne kotlety lub mięso w sosie. Masz ochotę na wyśmienitą tartę z kurczakiem? Wypróbuj nasze przepisy na to danie w trzech odsłonach!

Tarta z kurczakiem – jak zrobić ciasto?

Wszystkie tarty łączy jedna rzecz, czyli pyszne kruche ciasto. W niektórych sklepach można kupić je gotowe do upieczenia, ale my zachęcamy do samodzielnego zrobienia tego ciasta. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne, a podstawowy przepis na kruche ciasto przyda się w wielu wypiekach!

Przepis na kruche ciasto na tartę

Składniki:

  • 250 g mąki krupczatki,
  • 125 gramów zimnego masła,
  • 1 spore jajko,
  • 2 łyżki zimnego jogurtu naturalnego greckiego,
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie ciasta kruchego:

Mąkę przesiej przez sitko, dodaj odrobinę soli. Dodaj zimne masło i pokrój je nożem, jednocześnie mieszając z mąką. Wbij jako, dodaj jogurt i połącz wszystkie składniki. Z ciasta zagnieć kulkę, owiń ją bawełnianą ściereczką i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozprowadź ciasto w formie na tartę (silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia). Spód ponakłuwaj widelcem lub rozsyp na nim suchą ciecierzycę bądź groch (dzięki temu spód się nie odkształci). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz przez 15 minut.

Jeśli lubisz tarty, wypróbuj również nasz przepis na tartę orkiszową:

Zobacz wideo

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem – przepis

Składniki:

  • składniki na ciasto według powyższego przepisu,
  • 200 g szpinaku w liściach (rozmrożonego lub świeżego),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
  • 8 suszonych pomidorów,
  • 100 g sera mozzarella,
  • 2 jajka,
  • 2-3 łyżki mleka lub jogurtu,
  • odrobina gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia

Tarta z kurczakiem i szpinakiem – sposób przygotowania

Ciasto na tartę przygotuj według podanego przepisu. Kurczaka oraz mozzarellę pokrój w niewielką kostkę, natomiast pomidory w paski. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć szpinak. Dodaj wyciśnięty w wyciskarce czosnek oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Następnie wrzuć pierś z kurczaka, wszystko wymieszaj i smaż, aż mięso się zetnie. Na podpieczonym spodzie tarty rozłóż równomiernie wszystkie składniki i rozrzuć suszone pomidory. Jajko rozkłóć z odrobiną mleka, dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę, szczyptę soli i pieprzu, a potem rozlej po wierzchu. Tartę piecz przez około 25 minut w temperaturze 190*C.

Tarta z kurczakiem i brokułami – przepis

Składniki:

  • składniki na kruche ciasto według podanego przepisu,
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
  • 1/2 główki brokuła,
  • 120 g sera pleśniowego,
  • 2 jajka,
  • 2-3 łyżki mleka,
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku,
  • olej do smażenia

Tarta z kurczakiem i brokułami – sposób przygotowania

Przygotuj spód z kruchego ciasta według podanego przepisu. Pierś z kurczaka pokrój w niewielką kostkę i podsmaż na odrobinie oleju z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. Brokuł podziel na małe różyczki i wrzuć na 2 minuty do wrzątku, a potem przelej lodowatą wodą (zblanszuj). Ser pleśniowy pokrój w kostkę. Jajka rozkłóć z mlekiem, dodaj ser. Na podpieczonym spodzie rozłóż mięso i brokuł, a potem zalej sosem jajecznym. Piecz przez 25 minut w temperaturze 190*C.

Tarta z kurczakiem i pieczarkami – przepis

Składniki:

  • składniki na ciasto kruche według podanego przepisu,
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 150 g żółtego sera,
  • 2 jajka,
  • 2-3 łyżeczki mleka,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia

Tarta z kurczakiem i pieczarkami – sposób przygotowania

Przygotuj spód z kruchego ciasta według podanego przepisu. Kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki w drobną kostkę. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa zeszklij cebulę, a potem dodaj pieczarki, duś z dodatkiem oregano, aż zmiękną. Jajka rozkłóć z odrobiną mleka, ser żółty zetrzyj na tarce. Pieczarki i kurczaka rozprowadź równomiernie po kruchym spodzie, zalej masą jajeczną i posyp tartym serem. Piecz przez 25 minut w temperaturze 190*C.

Więcej o:
Copyright © Agora SA