Sałatka z tuńczykiem - warstwowa. Smakowity pomysł na sałatkę na imprezę lub kolację

Sałatka z tuńczykiem - warstwowa lub mieszana - to smaczny pomysł na sycące danie na kolację lub przyjęcie. Przepisów na tę sałatkę jest wiele, można powiedzieć, że każdy kucharz i każda kucharka robią ją na swój własny sposób. Specjalnie dla Was wybraliśmy kilka najsmaczniejszych przepisów. Sprawdźcie je!

Sałatka z tuńczykiem warstwowa nie tylko jest bardzo smaczna, ale także ładnie się prezentuje. Podczas jej przyrządzania warto zadbać o połączenie kolorystyczne. Nakładając zaś porcję takiej sałatki, koniecznie trzeba sięgać po składniki do samego dna, by niczego nie przeoczyć. Jak zrobić taką sałatkę? Czy sałatka warstwowa z tuńczykiem i ryżem to jedyne rozwiązanie? Podpowiadamy kilka pomysłów!

Sałatka warstwowa z tuńczykiem, jajkiem i serem – przepis

Składniki:

  • 150 g suchego ryżu białego,
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • 3 jajka,
  • 150 g żółtego sera w kawałku,
  • 4 niewielkie ogórki konserwowe,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka warstwowa z tuńczykiem, jajkiem i serem – sposób przygotowania

Ryż ugotuj do miękkości z dodatkiem soli. Po ugotowaniu przepłucz go zimną wodą. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupki. Białka pokrój w kostkę, a żółtka pokrusz do miski. Tuńczyka odlej z zalewy i rozdrobnij widelcem. Żółty ser oraz ogórki konserwowe pokrój w kostkę, cebulę natomiast – w piórka. Kukurydzę odlej z zalewy. Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym i dopraw odrobiną soli i pieprzu do smaku. Do dużej miski wkładaj kolejne warstwy sałatki: kukurydzę, pokrojone białko, warstwę sosu majonezowego, cebulę, tuńczyka, ogórki, ser, warstwę majonezu i pokruszone żółtko.

Sałatka z tuńczykiem na krakersach – przepis

  • 27 prostokątnych słonych krakersów,
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • 3 jajka,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 70 g żółtego sera w kawałku,
  • 1/2 papryki,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • szczypiorek

Sałatka z tuńczykiem na krakersach – sposób przygotowania

Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek. Żółtka pokrusz, a białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Żółtka odstaw, a białka wymieszaj z 2 łyżkami majonezu i 2 łyżkami jogurtu. Ser również zetrzyj na tarce, wymieszaj z majonezem i jogurtem (po 1 łyżce). Cebulę, paprykę i ogórki pokrój w drobną kostkę. . Paprykę dodaj do masy serowej. Tuńczyka odlej z zalewy, dodaj do niego majonez, cebulę i ogórka, wymieszaj. Ułóż dziewięć krakersów w trzech rządkach. Najpierw wyłóż masę z sera żółtego, przykryj kolejną warstwą krakersów. Wyłóż tuńczyka i połóż na nim kolejną warstwę krakersów. Na wierzch wyłóż masę z białkami, posyp pokruszonymi żółtkami i posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz również nasz przepis na prostą warstwową sałatkę z tuńczyka na krakersach:

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i marchewką z porem – przepis

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • 1/2 pora (biała część),
  • 2 ogórki kiszone,
  • 3 jajka,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i porem z marchewką – sposób przygotowania

Marchewkę ugotuj do miękkości (ale nie pozwól, aby się rozgotowała). Przestudź ją i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo, wystudź i również pokrój w kostkę. Pora posiekaj drobno i przelej wrzątkiem. Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem. Z zalewy odlej również kukurydzę. Ogórki kiszone posiekaj w drobną kostkę, a jogurt wymieszaj z majonezem oraz solą i pieprzem.

W dużej misce układaj kolejno warstwy: jajka, pora, marchewkę, warstwę sosu majonezowego, tuńczyka, ogórki i kukurydzę. Po wierzchu posmaruj sosem majonezowym i posyp posiekanym drobno szczypiorkiem

Więcej o: