Roladki z szynki - doskonała przekąska na przyjęcie. Podajemy trzy przepisy (w tym na roladę szpinakową z szynką)

Roladki z szynki z chrzanem kojarzą wam się z rodzinnymi przyjęciami? Nam również! To prawdziwy klasyk na wielu polskich stołach. Mamy dla was przepis na tradycyjne roladki z szynki wieprzowej w galarecie oraz dwa inne pomysły! Sprawdźcie, jak zrobić smaczną przekąskę na każdą imprezę.

Roladki z szynką to jedna z najlepszych przekąsek na przyjęcie. Są doskonałe na przystawkę, dobrze smakują z marynowanymi grzybkami lub ogórkami. Ich przygotowanie nie jest trudne – zapraszamy po przepisy!

Roladki z szynki wieprzowej z chrzanem – przepis

Składniki:

  • 10 plastrów szynki wieprzowej,
  • 4 jajka,
  • 120 g serka śmietankowego do kanapek,
  • 120 g tartego chrzanu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Wieprzowe roladki z szynki z chrzanem – sposób przygotowania

Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i wystudź. Potem rozdrobnij je widelcem, dodaj serek śmietankowy i chrzan. Dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj. Na każdy plasterek szynki nałóż porcję pasty chrzanowej i rozsmaruj. Szynkę zwiń w rulon i zepnij wykałaczką. Roladki układaj na talerzu, całość ozdób gałązkami natki pietruszki.

Wskazówka: Jeśli chcesz podać roladki z szynki w galarecie, ugotuj bulion z włoszczyzny i mięsa jak do zimnych nóżek. Jeżeli trzeba, dodaj do niego żelatynę. Odcedź go przez gęste metalowe sitko i zalej roladki z szynki. Wstaw cały półmisek do lodówki, aby galareta dobrze się ścięła.

Zobacz również przepis wideo na pyszną przekąskę na imprezę - roladki drobiowe z pieczarkami:

Zobacz wideo

Roladki z szynki konserwowej – przepis

Składniki:

  • 12 plastrów szynki konserwowej,
  • 250 g śmietankowego serka kanapkowego,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 2 niewielkie korniszony,
  • 8 pieczarek konserwowych,
  • kilka gałązek koperku,
  • sól i pieprz do smaku

Roladki z szynki konserwowej – sposób przygotowania

Paprykę, korniszony oraz pieczarki pokrój w drobną kostkę, a koperek posiekaj. Serek śmietankowy przełóż do miseczki. Dodaj do niego koperek, korniszony, pieczarki i paprykę, a także sól i pieprz do smaku, zamieszaj. Plastry szynki konserwowej ułóż w dwóch rzędach tak, aby lekko na siebie nachodziły. Na powstałym płacie szynki rozsmaruj serek z warzywami, a następnie zwiń całość w rulon. Zawiń go w folię spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki, aby wszystko stężało. Potem pokrój roladę w plastry i ułóż na półmisku.

Rolada szpinakowa z szynką – przepis

Składniki:

  • 400 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku,
  • 4 jajka,
  • 250 g serka śmietankowego,
  • 80 g chrzanu tartego,
  • 6-8 plastrów dobrej jakościowo szynki (np. łososiowej),
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • granulowany czosnek

Rolada szpinakowa z szynką – sposób przygotowania

Na patelni rozgrzej olej, dodaj rozmrożony szpinak i duś go przez kilka minut. Odlej nadmiar wody, dodaj granulowany czosnek, sól i pieprz do smaku. Odstaw szpinak do przestudzenia. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka wmieszaj do szpinaku. Przygotuj płaską blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Do piany z białek dodawaj stopniowo szpinak i mieszaj, aż wszystko dobrze się połączy. Następnie rozlej ją na papierze do pieczenia i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180*C. Gdy płaty szpinakowe się upieką, wyjmij je z piekarnika i ostudź. Serek śmietankowy wymieszaj z chrzanem. Rozsmaruj go równomiernie na płacie szpinakowym. Na tym połóż plasterki szynki. Całość zwiń w roladę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie pokrój roladę w plastry.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.