Sałatka z ciecierzycy na trzy sposoby - z kurczakiem, tuńczykiem albo wegetariańska

Sałatka z ciecierzycy to doskonały pomysł na urozmaicenie diety o warzywa strączkowe. Można ją przygotować na wiele sposobów, zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i na przykład z dodatkiem ryby lub mięsa. Sałatka z cieciorką - jak ją przygotować? Sprawdź nasze przepisy!

Ciecierzyca to nie tylko składnik hummusu czy falafela – doskonale smakuje także w sałatce. Sałatka z ciecierzycy jest bardzo smaczna i sycąca – sprawdzi się i na kolację, i na pożywny lunch. Jak zrobić taką sałatkę? Podpowiadamy!

Sałatka z ciecierzycą i kurczakiem – przepis

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka,
  • puszka ciecierzycy w zalewie (400 g),
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 papryka,
  • 1 średni ogórek,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • 6 łyżek oliwy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa gyros,
  • olej do smażenia

Sałatka z ciecierzycą i kurczakiem – sposób przygotowania

Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę, a następnie dopraw ją przyprawą gyros. Mięso odstaw na co najmniej pół godziny do lodówki, aby się zamarynowało. Po tym czasie usmaż je na rozgrzanej oliwie, odsącz z nadmiaru tłuszczu i pozostał do ostygnięcia. Paprykę i ogórka pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Posiekaj natkę pietruszki, a cieciorkę odlej z zalewy. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Wszystkie składniki wymieszaj w salaterce i dodaj przygotowany dressing.

Sałatka z ciecierzycy i tuńczyka z majonezem – przepis

Składniki:

  • puszka ciecierzycy w zalewie (400 g),
  • puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • puszka kukurydzy,
  • 1 papryka,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 150 g sera żółtego w kawałku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka z ciecierzycą i majonezem z tuńczykiem – sposób przygotowania

Ciecierzycę oraz kukurydzę odsącz z zalewy. Odsącz również tuńczyka i rozdrobnij widelcem. Ser żółty pokrój w kostkę, a ogórki konserwowe i paprykę posiekaj. Do salaterki wrzuć wszystkie składniki, dodaj jogurt, majonez oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj. Sałatka najlepiej smakuje po 1-2 godzinach – możesz ją wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Sałatka z ciecierzycy ci nie wystarcza? Wypróbuj również nasz przepis wideo na pyszne panelle - placuszki z ciecierzycy:

Sałatka z ciecierzycy i suszonych pomidorów – przepis

Składniki:

  • puszka ciecierzycy w zalewie (ok. 400 g),
  • 8 suszonych pomidorów w oliwie,
  • 200 g szpinaku baby lub rukoli,
  • 125 g sera mozzarella,
  • 10 czarnych oliwek,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżka płynnego miodu,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka z ciecierzycy i suszonych pomidorów – sposób przygotowania

Ciecierzycę odlej z zalewy. Oliwki poprzekrawaj na połówki, suszone pomidory pokrój na kawałki, a ser mozzarella w kostkę. Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym, miodem oraz rozdrobnionym ząbkiem czosnku, dodaj odrobinę soli i pieprzu do smaku. Do salaterki wsyp rukolę lub szpinak, cieciorkę, ser mozzarella, oliwki i suszone pomidory. Wszystko skrop sosem balsamicznym i podawaj.

Wskazówka: Do każdej z sałatek możesz wykorzystać również suchą ciecierzycę (do podanych przepisów wystarczy około 200 g). Namocz ją dzień przed przyrządzaniem sałatki, a potem ugotuj do miękkości.

Więcej o: