Jak wybrać w sklepie idealnie dojrzałe awokado? Wcale nie musisz ściskać go w dłoniach

Awokado to jeden z najpopularniejszych owoców ostatnich lat. Polecają go dietetycy, lekarze, trenerzy i fitblogerki. Nic dziwnego - jest zdrowy i ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jak jednak wybrać w sklepie idealne awokado do naszych dań? Podpowiadamy.

Awokado nie jest niestety tanią przyjemnością, dlatego warto upewnić się, że kupujemy owoc odpowiednio dojrzały. Nie chcemy nic zbyt przejrzałego lub przeciwnie - zbyt zielonego i twardego. Nie musimy jednak ściskać dłonią każdego awokado, by przekonać się, czy jest wystarczająco miękkie i nadaje się do naszych dań.

Jak wybrać w sklepie odpowiednio dojrzałe awokado?

Sekret tkwi w pozostałości po łodydze - tzw. ogonku. Jeśli tę część bardzo łatwo oderwać, może to oznaczać, że awokado jest już przejrzałe i będzie w środku brązowe oraz papkowate.

Sekret tkwi w pozostałości po łodydze - tzw. ogonkuSekret tkwi w pozostałości po łodydze - tzw. ogonku Fot. Shutterstock/ HiroHero

Jeśli uda się pozbyć zdrewniałej części łodyżki, sprawdźcie kolor, który jest we wgłębieniu, w której się znajdowała. Jeśli będzie to kolor żółto-zielony, najprawdopodobniej macie w ręku idealne awokado! Brązowy kolor może oznaczać już przejrzały owoc, a zielony - że awokado jest jeszcze niedojrzałe i trzeba dać mu więcej czasu, by stało się odpowiednio miękkie i nadawało do smarowania tostów lub przyrządzania guacamole (więcej na ten temat: Ananas, mango, awokado... Jak kupować owoce egzotyczne?).

Niedojrzałe awokado? Dzięki temu trikowi w kilkanaście minut będzie idealne do zjedzenia:

Co zrobić z awokado?

A co, jeśli już kupiliśmy w sklepie odpowiednio dojrzałe awokado? Możemy przyrządzać na różne sposoby. Gdy już znajdziemy idealny owoc, za jego pomocą mogą powstać kanapki, sałatki, tortilla, pasta, sushi, a nawet desery! Wszystko zależy od naszej kulinarnej inwencji twórczej (zobacz także: Awokado - jak jeść, by smakowało najlepiej? Pomysły na awokado i prosty sposób, jak sprawić, by zmiękło w ok. 10-15 minut).

Czytaj również:

Pomyliła wasabi z awokado. Wylądowała w szpitalu z "zespołem złamanego serca"

Więcej o:
Komentarze (11)
Jak wybrać w sklepie idealnie dojrzałe awokado? Wcale nie musisz ściskać go w dłoniach
Zaloguj się
  • martha.wise

    Oceniono 4 razy 4

    Gdzie wy macie ogonki awokado do oderwania?
    Toć obyrwanie takie, o ile możliwe jest gorsze niż obmacywanie. To niszczenie owoców.

    Fitblogerki i wróżbita Maciej, co jeszcze macie w zanadrzu dla suwerena?
    Czy kretyństwo trzeba rozsiewać? Nie wystarczy samorodne?

  • bex.a

    Oceniono 5 razy 3

    Ważne aby nie z Chile bo przez plantacje najbogatszych wysychaja rzeki ale kto się przejmuje

  • dziadzio

    Oceniono 2 razy 2

    i teraz wszystkie babcie w biedrze, oprócz międolenia, będą wyrywały ogonki z awokado.

  • sselrats

    Oceniono 4 razy 2

    Wystarczy lekko przydepnac.

  • gadolinn

    Oceniono 8 razy 0

    jesli na przylepce jest "made in israel" to sie nie kupuje, bo to bandyci i faszysci i zlodzieje

  • azalka12

    Oceniono 6 razy 0

    A wiecie jak bardzo przez zajadanie się Europejczyków awokado niszczone sa lasy i klimat w Ameryce Pld?

  • carolina_reaper

    Oceniono 2 razy -2

    Glupie rady gazecianych ekspertow. Duzo wazniejsze dla mnie jest aby pestka byla mala i mozna to rozpoznac ale....wam nie powiem.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX