Co zrobić, by metalowe foremki do ciastek nie rdzewiały? Zdradzamy sposób

Jeśli lubicie gotować i przepadacie za słodyczami, to na pewno chociaż raz próbowaliście samodzielnie upiec ciasteczka. Wybieracie odpowiedni przepis, kupujecie potrzebne składniki, ale zauważacie, że te stare foremki, które leżały długo w szufladzie, zaczęły rdzewieć. Na szczęście da się temu zapobiec. Jak?

Zardzewiałe foremki do ciastek do wyrzucenia?

Jeśli na waszych foremkach do ciastek pojawiła się rdza, macie dwa wyjścia. Kupienie nowego kompletu foremek nie jest dużą inwestycją. Na rynku dostępnych jest kilka opcji, między innymi metalowe, plastikowe lub silikonowe. Jeżeli zdecydujecie się na dwa ostatnie rodzaje, problem rdzewiejących foremek rozwiązuje się sam. Jednak są takie przypadki, w których te metalowe są jednak najwygodniejsze.

Można też spróbować wyczyścić te, które macie. Do takich celów doskonale sprawdzi się wełna stalowa. Można ją kupić przez internet lub w sklepie budowlanym. Po wyszorowaniu foremek i użyciu ich warto przyłożyć się do odpowiedniego ich zabezpieczenia, by rdza nie wróciła. Dzięki temu zarówno te doczyszczone, jak i całkiem nowe foremki będą służyły wam jak najdłużej. Zdradzamy prosty i szybki trik na zabezpieczenie ich przed rdzewieniem.

A jeśli również wasze pojemniki na jedzenie wołają o odświeżenie, zobaczcie jak pozbyć się z nich brzydkiego zapachu. Oto kilka myków.

Zobacz wideo

Skrobia - remedium na rdzę

Jak powstaje rdza? Przyczynia się do tego zbyt duża wilgotność oddziałująca na metal. Idąc tym tropem, powstawaniu rdzy możecie zapobiegać ograniczając dostęp wody do metalu. W przypadku foremek do ciasteczek pomocna będzie skrobia kukurydziana, która znakomicie absorbuje wodę.

Po przygotowaniu wypieków foremki należy umyć i dobrze osuszyć. Następnie trzeba je obsypać skrobią. Zadbajmy o to, by były dobrze nią pokryte. Tak przygotowane foremki mogą bezpiecznie leżeć w szufladzie, bez ryzyka, że gdy znowu zechcemy ich użyć, nie będą nadawały się do wycinania ciasteczek.

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.