Mascarpone - co to takiego? Jak używać tego włoskiego przysmaku? Wyjaśniamy

Mascarpone to jeden z rodzajów sera, które możemy znaleźć w większości sklepów. Co warto o nim wiedzieć? Z czego powstaje? I przede wszystkim: co smacznego można z niego przyrządzić? Odpowiadamy na wszystkie pytania!

Co to jest mascarpone?

Mascarpone to serek, który wywodzi się z północnych Włoch, a dokładnie z Lombardii. Wytwarza się go z mleka krowiego, a dokładnie ze śmietanki – należy więc do tłustych serów, co wyraźnie czuć w jego smaku i gładkiej, aksamitnej konsystencji. Serek mascarpone jest delikatnie słodkawy, więc doskonale pasuje do różnego rodzaju deserów. Czy tylko? Do czego jeszcze można wykorzystać ten produkt?

Mascarpone – do czego?

Serek mascarpone jest idealnym składnikiem kremów i mas serowych. Można go dodawać do bitej śmietany, aby utrwalić ją bez użycia sztucznych dodatków oraz żelatyny. Sernik przygotowany na bazie serka mascarpone jest wyjątkowo smaczny, o wiele delikatniejszy niż ten przyrządzany z masy twarogowej. Jest oczywiście także jednym z najważniejszych składników najpopularniejszego włoskiego deseru – tiramisu. Poza tym można go dodawać także do dań słonych. Idealnie pasuje do naleśników ze szpinakiem i czosnkiem, do szybkiego sosu z wędzonym łososiem, który można dodać do makaronu, a także jako bazowe wypełnienie do babeczek lub tart. Trzeba pamiętać, że serek mascarpone jest tłusty, więc osoby ograniczające tłuszcz w diecie nie powinny spożywać go zbyt często. W niektórych przypadkach można zamienić go na lżejszy serek ricotta. Jeśli natomiast masz ochotę na pyszny deser, zapraszamy po przepis na tradycyjne tiramisu! Sprawdź też, jak zrobić najprostszy krem mascarpone – przyda się do wielu wypieków!

Tiramisu – przepis

Składniki (4 porcje lub mała blaszka ciasta):

  • 500 g serka mascarpone,
  • 3 jajka,
  • filiżanka zaparzonej mocnej kawy,
  • 40 ml amaretto,
  • 150 g biszkoptów,
  • 70 g cukru,
  • kakao do posypania

Tiramisu – sposób przygotowania

  1. Przygotuj krem – mascarpone z jajkiem i cukrem: Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka utrzyj z cukrem. Następnie do żółtek powoli, ciągle mieszając, dodawaj serek mascarpone. Potem dodaj także białka i wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotuj aromatyczne biszkopty: Do przestudzonej kawy (najlepiej z ekspresu lub kawiarki – nie powinno być w niej fusów!) dodaj amaretto i zamieszaj. Następnie umocz w naparze biszkopty.
  3. Przygotuj tiramisu: Wyłóż biszkopty na dno foremki lub do pucharków, a na nie warstwę kremu i posyp kakao. Na to wyłóż kolejne warstwy, tak, aby ostatnią była masa mascarpone posypana kakao.

Wypróbuj również nasz przepis wideo na naleśniki czekoladowe z mascarpone i malinami:

Zobacz wideo

Krem mascarpone do babeczek i ciast – przepis

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 250 g śmietanki kremówki 36 proc.,
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Krem mascarpone do babeczek i ciast – sposób przygotowania

Śmietankę kremówkę ubij na sztywno, używając miksera. Następnie powoli dodawaj serek mascarpone oraz cukier. Wymieszaj mikserem, aż masa mascarpone będzie gładka i puszysta. Tak przygotowanym kremem możesz wypełnić małe babeczki czy tartę, masa mascarpone będzie też doskonała do przekładania i ozdabiania tortów. Tak przygotowany krem świetnie smakuje z sezonowymi świeżymi owocami!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.