Naleśniki z banana czy placki bananowe? Mamy kilka przepisów

Naleśniki z banana to ciekawe urozmaicenie tradycyjnych naleśników. Można przygotować je na kilka różnych sposobów i każdy z nich możemy szczerze polecić. Bananowe placuszki są doskonałym pomysłem na śniadanie, kolację lub po prostu szybkie zaspokojenie małego głodu. Sprawdźcie, jak je przygotować!

Naleśniki z banana są bardzo proste i poradzi sobie z nimi każdy. Nawet jeśli w kuchni dopiero stawiasz swoje pierwsze kroki, przygotujesz je bez problemu. Może to dobra okazja, by zaskoczyć ukochaną osobę pysznym śniadaniem do łóżka? Albo wybrać się na smakowitą randkę samemu ze sobą? Wykorzystaj nasz przepis na placki bananowe lub naleśniki!

Naleśniki z banana – przepis

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki wody gazowanej,
  • 2 banany,
  • łyżka cukru,
  • olej rzepakowy do smażenia

Naleśniki z banana – sposób przygotowania

Banany rozgnieć na papkę, używając widelca lub zblenduj je na gładką masę. Do miski wbij jajka, wsyp mąkę, wlej mleko i wodę gazowaną, dodaj także cukier. Wszystko zmiksuj na gładką, lejącą się masę o konsystencji śmietany. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wlej ciasto i usmaż po obu stronach. Naleśniki z banana podawaj z nutellą lub twarożkiem.

Placuszki bananowe z dwóch składników – przepis

Składniki: 

  • banany,
  • jajka

W zależności od potrzeb należy dostosować ilość składników na bananowe placuszki – na każdego banana powinny przypadać dwa jaja (proporcja 1:2).

Uwaga! Jeśli masz patelnię do smażenia bez tłuszczu, możesz usmażyć placuszki, nie używając oleju. Jeżeli korzystasz ze zwykłej patelni, smaż je na odrobinie oliwy lub oleju rzepakowego.

Placuszki bananowe z dwóch składników – sposób przygotowania

Banana rozgnieć widelcem i połącz z jajkami, używając trzepaczki bądź miksera. Następnie małe porcje wylewaj na patelnię i smaż, aż się zrumienią.

Banana możesz także rozdrobnić, używając blendera – możesz nim także połączyć owoc z jajkami. Potem małe, okrągłe porcje masy smaż na patelni.

Bananowe placuszki podawaj oprószone cukrem pudrem, polane miodem bądź syropem klonowym lub udekorowane owocami.

Wskazówka: Jeżeli chcesz, aby bananowe placuszki ładnie wyrosły, ubij białka na sztywno i potem wmieszaj pozostałe składniki.

Wypróbuj też nasz przepis na pyszne lody bananowe. Nie będziesz chciał żadnych innych!

Zobacz wideo

Placki owsiane z bananem – przepis

Składniki:

  • 3/4 szklanki płatków owsianych,
  • 1 banan,
  • 1 jajko,
  • olej rzepakowy do smażenia

Placki bananowo-owsiane – sposób przygotowania

Banana rozgnieć widelcem lub zblenduj na papkę. Dodaj płatki owsiane, wbij jajko i wszystko razem wymieszaj. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego i wykładaj małe porcje masy. Placki owsiane z bananem smaż po obu stronach na złotobrązowy kolor. Podawaj je z syropem klonowym, miodem, ulubionym dżemem lub świeżymi owocami.

Wskazówka: Placki bananowo-owsiane można także przygotować z owsianki, która nie została zjedzona na śniadanie. Taką owsiankę wymieszaj po prostu z pozostałymi składnikami. Jeżeli ze względu na większą ilość wody lub mleka jest zbyt rzadka, dodaj trochę surowych płatków owsianych bądź odrobinę mąki, aby zagęścić masę. Smaż i podawaj tak samo, jak placki bananowo-owsiane w przepisie powyżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.