Oponki na karnawał i tłusty czwartek - przepisy na te smażone i pieczone

Oponki na karnawał i tłusty czwartek to wypiek obowiązkowy! Świeże oponki z piekarnika lub smażone w głębokim tłuszczu to prawdziwy przysmak kojarzony z domową kuchnią. Może zamiast pędzić do piekarni po świeże wypieki, w tym roku przygotujesz je samodzielnie? Sprawdź nasze przepisy i upiecz lub usmaż najsmaczniejsze oponki na świecie!

Oponki można przygotować na kilka różnych sposobów. Najpopularniejsza receptura zakłada, że są one przygotowywane z ciasta z dodatkiem sera i smażone na głębokim tłuszczu. Można je jednak również upiec. Potrzebny przepis na oponki bez sera? Służymy i taką wersją tego smakołyku!

Tradycyjny przepis na oponki serowe (na około 40 sztuk)

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej,
  • 400 g twarogu,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki greckiego jogurtu naturalnego lub śmietany,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka octu,
  • 1 łyżka wódki bądź spirytusu,
  • olej rzepakowy do smażenia (co najmniej 1l),
  • cukier puder do posypania

Oponki serowe – sposób przygotowania

Twaróg zmiel w maszynce do mięsa lub przeciśnij przez praskę. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia i sodę, wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj ser twarogowy, wbij jajka, dodaj jogurt bądź śmietanę, masło, ocet oraz spirytus. Wszystko razem połącz i zagnieć gładkie ciasto (nie trzeba go wyrabiać). Potem rozwałkuj je na grubość około 1,5 cm i wytnij szklanką kółka. W środku każdego wytnij nieduże kółeczko przy użyciu kieliszka. W dużym garnku rozgrzej olej i każdą oponkę usmaż na złoto po obu stronach. Po usmażeniu odkładaj oponki na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Na koniec posyp je cukrem pudrem.

W karnawale nie liczymy kalorii. Co stoi na drodze, by przygotować i oponki, i faworki? Zobaczcie, jak łatwo je zrobić.

Zobacz wideo

Przepis na oponki drożdżowe z piekarnika

Składniki:

  • 2 szklanki (300 g) mąki pszennej tortowej,
  • 50 g drożdży,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • szklanka ciepłego mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka wódki bądź spirytusu,
  • szczypta soli

Drożdżowe oponki z piekarnika – sposób przygotowania

Do miseczki pokrusz drożdże. Dodaj łyżkę mąki, 2 łyżki cukru i szczyptę soli, a następnie zalej ciepłym (nie gorącym!) mlekiem. Rozmieszaj zaczyn łyżką i odstaw go na pół godziny, by wyrósł. Po tym czasie mąkę przesiej do miski, dodaj zaczyn, wbij jajko oraz żółtko. Dodaj także olej, wódkę i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki dokładnie połącz, a następnie wyrabiaj ciasto przez kilkanaście minut, aby dobrze je spulchnić. Następnie odstaw je na pół godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Po tym czasie rozwałkuj je na grubość około 1,5 cm i szklanką wykrawaj kółka, a w nich, używając kieliszka, mniejsze kółeczka pośrodku. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż surowe oponki (pamiętaj o zachowaniu odstępów między nimi, aby się nie skleiły!) i zostaw je na pół godziny, aby podrosły. Po tym czasie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz przez 15-20 minut, aż ładnie się przyrumienią. Gdy oponki wystygną, polej je lukrem lub polewą czekoladową i posyp ulubionymi dodatkami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.