Mąka kokosowa nie pojawia się często w naszych kuchniach. Dobrze znają ją osoby chore na celiakię – dla nich ten produkt jest bezpieczny, gdyż nie zawiera glutenu. Mąka kokosowa polecana jest także diabetykom (regularnie spożywana pomaga obniżyć poziom cukru we krwi) oraz osobom na diecie odchudzającej (może mieć wpływ na szybsze spalanie tłuszczu). Mąka kokosowa na naleśniki powinna być dobrze zmielona – dzięki niej będą cudownie lekkie. Jak je zrobić?
Składniki (2 porcje):
Jajka ubij z cukrem, potem wlej mleko, dodaj mąkę oraz 1 łyżkę oleju kokosowego. Wszystkie składniki połącz, używając trzepaczki lub miksera. Na patelni rozgrzej olej (należy użyć trochę więcej tłuszczu niż podczas smażenia zwykłych naleśników) i wlej porcję ciasta. Smaż przez kilka minut, aż naleśnik się zrumieni, a potem przełóż ostrożnie na drugą stronę. Usmażone naleśniki układaj jeden na drugim i przykryj pokrywką, gdyż szybko wysychają.
Uwaga! Smażenie naleśników z mąki kokosowej jest trudniejsze niż smażenie tych zwykłych. Naleśniki z mąki kokosowej łatwiej się rozrywają – zwłaszcza podczas smażenia – a mąka bardzo chłonie płyny. Jeśli za pierwszym razem nie wyjdą perfekcyjne – nie poddawaj się, trening czyni mistrza!
Zobacz również: Jak zrobić naleśniki bez jajek lub mąki? Mamy kilka porad na braki w zaopatrzeniu
Składniki (1 porcja):
Mielone siemię lniane wymieszaj z wodą. Do miski wsyp mąkę kokosową oraz mąkę jaglaną, dodaj cukier, sól siemię lniane z wodą i zalej mlekiem roślinnym, a jeżeli będzie zbyt gęste, dolej wodę gazowaną. Wszystko wymieszaj trzepaczką lub krótko zmiksuj robotem kuchennym. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim naleśniki po obu stronach do zrumienienia.
Wskazówka: Elastyczność ciasta może poprawić dodatek mąki ziemniaczanej. Bezglutenowcy powinni uważać jednak na ten produkt, gdyż często bywa zanieczyszczony glutenem.
Sprawdź również nasz przepis na roladę z omletu - doskonałą na śniadanie:
Naleśniki z mąki kokosowej w powyższych przepisach są słodzone, ale można je również przygotować na słono (mąka kokosowa sama w sobie nie jest słodka, należy też pamiętać, by nie używać na przykład słodkiego mleka roślinnego). Podawaj je tak samo jak naleśniki tradycyjne – na słodko z ulubionym dżemem, twarożkiem lub sezonowymi owocami, a na słono ze szpinakiem, pieczarkami lub łososiem.
To także może cię zainteresować: Bezglutenowe naleśniki z mąki kukurydzianej - przepis na śniadanie, obiad lub kolację