Zupa krem z soczewicy - remedium na chłodne dni. Jak ją zrobić? Podpowiadamy

Zupa krem z soczewicy to doskonała propozycja na rozgrzewający obiad w chłodne, ponure dni. Gęsta i aromatyczna zupa przyjemnie rozgrzeje wszystkich przemarzniętych i przemokniętych. Sprawdź, jak ją zrobić!

Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym to bardzo smaczne danie, które sprawdza się przede wszystkim jesienią i zimą. Podobnie jak inne zupy-kremy, ta również jest bardzo łatwa do przygotowania. Jak zrobić krem z soczewicy? Podajemy dwa przepisy!

Zupa krem z soczewicy zielonej – przepis

Składniki:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy (nieugotowanej),
  • 1 cebula,
  • 1 por (biała część),
  • 1 średnia cukinia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 selera,
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml),
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • 1-2 łyżki zielonej pasty curry,
  • 3/4 litra wody,
  • sól i pieprz do smaku

Zupa krem z soczewicy zielonej – sposób przygotowania

Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Marchewkę, pietruszkę i selera umyj, obierz i wrzuć do drugiego garnka. Pora i cukinię dokładnie umyj, pokrój na kawałki i dodaj do pozostałych warzyw, dodaj także obraną z łupin i przekrojoną na pół cebulę. Zalej je wodą i gotuj do miękkości. Gdy zmiękną, dodaj ugotowaną wcześniej soczewicę, czosnek i imbir. Gotuj jeszcze kilka minut, a potem zdejmij z palnika i zblenduj wszystko na gładki krem. Dodaj pastę curry i wlej mleczko kokosowe. Dopraw solą i pieprzem do smaku i wszystko dobrze wymieszaj. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami z tostowanego chleba.

Na chłodne dni poleca się także przepyszna zupa z batata. Jest łatwa w przygotowaniu i rozgrzewa w kilka chwil.

Zobacz wideo

Zupa krem z soczewicy czerwonej – przepis

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy (nieugotowanej),
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 korzenia selera,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 200 g pomidorów z puszki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej,
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml),
  • sól i pieprz do smaku

Zupa krem z soczewicy czerwonej – sposób przygotowania

Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie. Marchewkę, pietruszkę i selera umyj, obierz i wrzuć do drugiego garnka. Dodaj obraną z łupin cebulę, obrane ziemniaki, zalej wodą i gotuj, aż warzywa zmiękną. Wtedy dodaj ugotowaną soczewicę, pomidory z puszki oraz ząbki czosnku. Wszystko wymieszaj i zblenduj na aksamitny krem. Następnie wlej mleczko kokosowe, dodaj słodką i ostrą mieloną paprykę, sól i pieprz do smaku. Zupę dokładnie wymieszaj. Podawaj z groszkiem ptysiowym, grzankami lub pokruszonym wędzonym twarogiem.

Wskazówki:

- Do zupy krem możesz dodać bardzo różne dodatki. Dobrym zamiennikiem twarogu dla wegan będzie wędzone tofu. Osoby jedzące mięso mogą przygotować podsmażony boczek lub chips z boczku. Do obu kremów warto dodać łuskane nasiona słonecznika lub pestki dyni;

- Jeśli przygotowujesz grzanki, możesz wykorzystać czerstwy chleb. Wystarczy podsmażyć go na niewielkiej ilości oliwy (pokrojony w kostkę) lub podpiec w opiekaczu (w całości, a potem pokroić);

- Bulion na krem można ugotować na mięsie drobiowym (nie polecamy wieprzowego ani wołowego – smak może być zbyt intensywny). Przed zblendowaniem składników mięso należy wyjąć, można je podać jako dodatek do zupy.

Więcej o:
Copyright © Agora SA