Serowy jeż

"Ty go zjesz, ty go zjesz!" Stwórz swój "Pamiętnik z imprezy"! Z serowym jeżem każda impreza będzie legendarna, bo na gastrofazę najlepsze jest coś na ciepło i z serem. A jest to tak proste danie, że nawet nad ranem ogarniesz przygotowanie jeża (wiesz, co należy przy tym śpiewać!). Kawałeczki chleba z serem są akurat na jeden #haps. Pamiętaj, aby się podzielić!

Składniki:
100 ml oliwy
łyżeczka rozmarynu
łyżeczka oregano
jeden ząbek czosnku
sól, pieprz
bochenek chleba
100 g sera żółtego np. cheddar
100 g sera mozzarella
100 g sera z niebieską pleśnią np. Lazur

Sposób przygotowania:
W miseczce wymieszaj oliwę, zioła, czosnek, sól i pieprz. Bochenek chleba pokrój na grube kromki, tak aby nie przecinać chleba do końca. Spód chleba ma pozostać w całości. Następnie obryć chleb i krój ponownie chleb tak by powstały długie, grube słupki. W szczeliny pomiędzy słupkami wlej oliwę z ziołami. Następnie pomiędzy słupki z chleba wkładaj plasterki sera. Postaraj się robić to równomiernie, by smaki sera dobrze się wymieszały. Zawiń chleb w filie aluminiową i wstaw do piekarnika na 15 minut w 180 C - w tym czasie ser zdąży się rozpuścić, a chleb się nie przypali. Następnie zdejmij folię i piecz kolejne 10 minut - dzięki temu ser się przyrumieni. Wyjmij z pieca i podaj gościom. Jest to tak dobre, że nie można się oprzeć - wszystkie diety idą w kąt, liczy się tylko serowy jeż!

Więcej o: