Banany pieczone

Nie dość, że ten deser jest prosty i pyszny, to jeszcze jest super szybki w przygotowaniu. Całe przygotowanie zajmuje mniej czasu niż reklamy w telewizji. Jeśli masz taką fantazję, możesz jeszcze posypać banany płatkami migdałów albo orzechami czy też rodzynkami. Dodaj bitą śmietanę. Sky's the limit.
Zobacz wideo

Składniki:
banany - jeden na porcję
lody waniliowe, bakaliowe, czekoladowe, lub inne ulubione
3 kostki gorzkiej czekolady na jednego banana
owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:
Skórkę banana nacinamy przy końcach. Wycinamy okienko w skórce. W środku nacinamy miąższ banana tak by powstała jedna długa szczelina. W ten otwór wkładamy kostki czekolady. Banany wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika na 15 minut. Nie przejmuj się że skórka zbrązowieje - wszystko jest OK. Gdy banany są już miękkie, a czekolada się rozpuści, czyli po około 10 minutach, wyjmij je z pieca. Na banach połóż gałkę ulubionych lodów.

Więcej o:
Copyright © Agora SA