Banany, marshmallow i czekolada

"I jeszcze tylko ta jedna pianeczka. I jeszcze ta, to wtedy w paczce zostaną same różowe. A z różowych zjem tylko jedną. No dobra, tylko trzy". Nigdy więcej się tak okrutnie nie ograniczaj. Pójdź o krok dalej! Delikatna, chrupiąca czekolada, mięciutkie pianki marshmallow i jeszcze banany, i oreo, i m&m's, i jeszcze jedna różowa pianeczka.
Zobacz wideo

Składniki:
banany
pianki marshmallow
100 g gorzkiej czekolady
łyżka masła

Do posypania:
m&m's
potłuczone ciasteczka Oreo
cukrowe kulki i gwiazdki

Sposób przygotowania:
Obierz banany, pokrój na niewielkie, dwucentymetrowe kawałki. Nadziewaj na bambusowe patyczki - banany na przemian z piankami marshmallow. My daliśmy tylko po trzy kawałki bananów i pianek na każdy patyczek, ale możesz zrobić także długie szaszłyki. Teraz wstaw szaszłyki do zamrażarki na 2 godziny, żeby banany i pianki porządnie się schłodziły - dzięki temu czekolada ładnie zastygnie na szaszłykach.

Teraz proszę się skupić. Na średnim ogniu ustaw mały garnek - wlej około jednej szklanki wody. Gdy woda się zagotuje, na garnku ustaw miskę. Do niej włóż pokruszoną czekoladę i łyżkę masła. Poczekaj, aż czekolada się rozpuści, ostrożnie mieszaj. Uwaga! Miseczka z czekoladą i garnek są gorące, więc przy mieszaniu czekolady użyj rękawic albo trzymaj miskę przez ścierkę!

Po 2 godzinach wyjmij banany z lodówki. Każdy szaszłyk polej rozpuszczoną czekoladą. Ozdób tym co lubisz najbardziej - my wybraliśmy potłuczone ciasteczka oreo, m&m'sy, cukrowe gwiazdki i kulki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA