Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Szpinak jest zbyt dobry żeby go nie lubić. Rzuć teściową na kolana. Następnym razem gdy przyjdzie z wizytą, upiecz szpinak w cieście francuskim - będzie dumna z ciebie, że zdrowo karmisz rodzinę i da ci spokój! Przynajmniej na chwilę
Zobacz wideo

Składniki:
250 g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
50 g żółtego sera
150 g sera Lazur, albo innego z niebieska pleśnią
100 ml śmietanki 30 proc.
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
orzechy włoskie
ciasto francuskie
jedno rozkłócone jajko

Sposób przygotowania:
Na patelni usmaż szpinak, dodaj drobno posiekany ząbek czosnku, żółty ser i ser pleśniowy. Wymieszaj, smaż chwilę, aż sos ze śmietany i serów zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos śmietanowo-serowy nie może być za rzadki. Jeśli się leje, odparuj go jeszcze chwilę na patelni albo dodaj więcej sera pleśniowego.

Na blacie stołu rozwiń ciasto francuskie, pokrój je na kwadraty. Na każdym kawałku połóż niewielką porcję szpinaku - około jednej małej łyżeczki. Posyp orzechami włoskimi. Brzegi ciasta możesz posmarować rozkłóconym jajkiem - dzięki temu łatwiej będzie ci je skleić.

Zawiń szpinak w ciasto francuskie. Posmaruj z wierzchu jajkiem, dzięki temu sakiewki ładnie zrumienią się podczas pieczenia. ciasto francuskie. Piecz w 180 C przez około 15 - 20 minut. Jeśli podczas pieczenia sakiewki się otworzą - ty zachowaj zimną krew, nic się nie przejmuj, takie też są przepyszne.

Więcej o:
Copyright © Agora SA