Choinki brownie. Świąteczny słodki przysmak

Z czym kojarzy ci się grudzień? Nam z choinką i czekoladą. Jeśli nie kupujesz w tym roku kalendarza adwentowego z czekoladkami i nie chce ci się ubierać choinki, mamy rozwiązanie. Czekoladowe choinki brownie, które nie gubią igieł.

Przepis na czekoladowe choinki brownie

Składniki:

Na brownie:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 135 g mąki

Na krem:

  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g kremowego serka śmietankowego
  • 2 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • Okrągła forma o średnicy 20 cm
  • Rękaw cukierniczy z tylką z podłużnym otworem
  • Kolorowa posypka
  • 8 świątecznych lizaków w kształcie lasek

Sposób przygotowania:

Na początku przygotuj ciasto: masło umieść w garnuszku i roztop na wolnym ogniu. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do całkowitego połączenia składników. Zdejmij z ognia i przestudź. W dużej misce lekko ubij jajka z cukrem. Masę jajeczną połącz z ostudzoną masą czekoladową. Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj na jednolite ciasto.

Ciasto przelej do wyłożonej papierem formy do pieczenia. Piecz w 160 stopniach C przez 35 minut, a następnie całkowicie ostudź.

W międzyczasie przygotuj krem. Miękkie masło oraz kremowy serek umieść w dużej misce i zmiksuj na jednolitą i puszystą masę. Do masy maślanej dodaj stopniowo cukier puder, za każdym razem dokładnie miksując do połączenia składników. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego.

Ostudzone brownie podziel na osiem trójkątów i przygotuj z nich choinki. Odłam zakręcone końcówki lizaków, a pozostałe części wykorzystaj jako pieńki choinek i wbij je u podstawy trójkątów z ciasta. Wierzch choinek pokryj kremem i na koniec posyp całość kolorową posypką.

Więcej o:
Copyright © Agora SA