Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Makowiec bez pieczenia
Składniki:
Składniki na kruchy spód:
120 g Krakersów Super Lajkonik
1/2 szklanki orzechów laskowych
70 g oleju kokosowego
Składniki na masę makową:
1 szklanka maku
1/2 szklanki syropu z agawy
100 g orzechów nerkowca
1/2 pomarańczy (skórka i sok)
100 g oleju kokosowego
Składniki na polewę:
1 szklanka cukru pudru
1/2 pomarańczy (skórka i sok)
Dodatkowo:
Tortownica o średnicy około 16 cm
Sposób przygotowania:
Nerkowce oraz mak namocz przez noc w zimnej wodzie.
Na początku przygotuj kruchy spód: krakersy oraz orzechy laskowe umieść w misie blendera i zmiksuj na drobny ?piasek?. Dodaj roztopiony olej kokosowy i miksuj jeszcze przez chwilę, do połączenia składników. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i wstaw do zamrażarki.
Przygotuj masę makową: namoczone orzechy i mak dokładnie odsącz z wody i przełóż do miski. Dodaj syrop z agawy, rozpuszczony olej kokosowy oraz skórkę i sok z 1/2 pomarańczy. Przy pomocy blendera dokładnie zmiksuj wszystkie składniki na kremową masę. Przełóż masę makową na schłodzony spód i delikatnie wyrównaj wierzch szpatułką. Ponownie wstaw tortownicę do zamrażalnika do czasu stężenia masy makowej (zajmie to około 3-4 godzin).
Aby dokończyć ciasto, przygotuj lukier: zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z połowy pomarańczy. Do cukru pudru dodawaj stopniowo sok z pomarańczy, aż do otrzymania pożądanej konsystencji. Pomarańczowym lukrem polej schłodzony makowiec, a wierzch ozdób skórką z pomarańczy. Makowiec przechowuj w lodówce.
-
Tatar ze śledzia według Magdy Gessler - przepis na doskonałe danie na Wigilię i Boże Narodzenie
-
Magda Gessler podała przepis na barszcz czerwony. Jest tani i bardzo prosty do zrobienia
-
Poznasz te rośliny? To trudniejsze niż myślisz! Już 2. pytanie jest wyzwaniem
-
Małopolanie kultywują tradycję chowu od niemal tysiąca lat. Ta polska ryba po prostu musi być wyśmienita
-
Do czego służy kolorowa końcówka w plastikowym korku od szampana? Zdradzamy sprytny trik
- Gessler przebrana za aniołka zapowiada nowy kanał o przygotowaniach do świąt. Pomaga Kuba Wojewódzki
- Ryba po grecku, czyli nigdy niestarzejąca się klasyka
- Na otwieranie opakowań poświęcamy w życiu aż 40 dni. Znaczną część Polaków denerwuje ta czynność
- Zmarł współtwórca kodu kreskowego. George Laurer zrewolucjonizował zakupy
- Ryba po grecku, czyli nigdy nie starzejąca się klasyka