Pieczone placki z gotowanych ziemniaków

Ziemniaków zwykle nie chce ci się obierać. Jak już zabierasz się za pozbywanie się skórki, to obierasz tak dużo kartofelków, że nie jesteś w stanie ich zjeść. I co potem? Potem kolejnego dnia z resztek robisz nasze placki. Proste.

Składniki:

600 g ziemniaków
1 jajko
3 czubate łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu

Proponowane dodatki:
wędzony łosoś
chorizo
feta
mozzarella
lazur
pomidorki koktajlowe
zielone oliwki
czerwona cebula (pokrojona w piórka)
koperek
bazylia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, mąkę, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie zagnieć jednolite i elastyczne ciasto.

Podziel ciasto na 6 części i z każdej z nich uformuj w dłoniach placuszek o grubości około 0,5 cm. Połóż placki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu placuszków poukładaj ulubione dodatki. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz około 15-20 minut, aż placuszki się zrumienią.

Więcej o: