Serniczki z patelni

Trzymasz patelnię w piekarniku, bo nie używasz piekarnika? Potem zapominasz, że ona tam jest i nie używasz też patelni? Mamy dla Ciebie poważny argument za tym, żeby odkurzyć patelnię. Zrób szybkie serniczki z patelni z naszego przepisu.
Zobacz wideo

Składniki:

500 g twarogu sernikowego
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 jajko
1 łyżka śmietany 18 proc.
olej

Dodatkowo:
1/2 szklanki mąki do obtoczenia placuszków
kwaśna śmietana i cukier do podania

Sposób przygotowania:

Twaróg sernikowy umieść w dużej misce i rozgnieć go widelcem aż nabierze kremowej konsystencji. Dodaj śmietanę, jajko, cukier oraz mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę.

Mąkę do obtoczenia placków wsyp do płytkiej miski lub na talerzyk. Nabierz czubatą łyżkę masy serowej, przełóż ją bezpośrednio do mąki i dokładnie obtocz. Następnie uformuj w dłoniach okrągły placuszek i włóż go od razu na patelnię z rozgrzanym olejem. Podobnie wykonaj kolejne placuszki.

Serniczki smaż na średnim ogniu, aż nabiorą z obu stron złotobrązowego koloru. Podawaj z kwaśną śmietaną i cukrem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA