Tort szachownica z Pryncypałkami

Cała rodzina myśli, że masz dwie lewe ręce do pieczenia? Zrób szach mat, stawiając przed nimi to ciasto. To tort szachownica z dodatkiem świątecznej wersji Pryncypałek.
Zobacz wideo

Składniki:

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 1/2 szklanki drobnego cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilia (10 g)
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1 duży jogurt naturalny
200 ml oleju
4 łyżki kakao

Składniki na krem:
2 opakowania budyniu waniliowego
700 ml mleka
8 łyżek cukru
400 g miękkiego masła

Dodatkowo:
2 opakowania wafelków Pryncypałki Dr Gerard Pomarańczowo-Cynamonowych
2 pomarańcze (na sok do nasączenia biszkoptów)
1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Na początku przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, drobny cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Do suchych składników dodaj jajka, jogurt oraz olej i zmiksuj do połączenia składników. Następnie podziel ciasto na dwie równe części i do jednej z nich dodaj kakao.
Przełóż oba rodzaje ciasta do wyłożonych papierem do pieczenia, okrągłych blaszek o średnicy 19 cm. Piecz około 35-40 minut w 180 stopniach C, aż patyczek wbity w środek ciasta pozostanie suchy. Upieczone blaty całkowicie ostudź.

W międzyczasie przygotuj krem. W dużym rondlu zagotuj 600 ml mleka z dodatkiem cukru. Pozostałe mleko (100 ml) wymieszaj bardzo dokładnie z 2 opakowaniami budyniu. Kiedy mleko w rondlu zacznie się gotować, wlej rozrobione budynie i szybko wymieszaj trzepaczką. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa mocno zgęstnieje, po czym zdejmij budyń z ognia i odstaw do ostygnięcia.

Po ostudzeniu budyniu dokończ krem. Miękkie masło umieść w dużej misce i utrzyj przy pomocy miksera na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo po solidnej łyżce budyniu i ucieraj na gładki i jednolity krem.

Przed składaniem tortu wyciśnij jeszcze sok z pomarańczy do nasączenia biszkoptów.

Ostudzone biszkopty przekrój poziomo na pół, tak aby z każdego powstały po dwa blaty. W każdym z blatów wytnij w środku po dwa mniejsze kółka i zamień środkowe okręgi ciasta tak, aby w jasnym blacie środkowa część była ciemna, a w ciemnym blacie jasna (tak jak na wideo). Nasącz blaty sokiem z pomarańczy i przełóż tort kremem, pamiętając aby układać kolejne warstwy ciasta tak aby utworzyły szachownicę.

Wierzch i boki tortu również posmaruj kremem. Na bokach tortu umocuj pionowo Pryncypałki Dr Gerard Pomarańczowo-Cynamonowe, a wierzch posyp kakao.
Gotowy tort schowaj na co najmniej dwie godziny do lodówki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA