Śledź po włosku dla odważnych - PowerKuchnia Adriany

Śledź po włosku dla odważnych według Adriany Marczewskiej. Ojciec będzie zachwycony. Ojciec chrzestny też. Upewnij się jednak, że dla wszystkich śledzia wystarczy, aby przy świątecznym stole nie doszło do wendety za zjedzenie ostatniego kawałka.

Składniki:

4 filety śledziowe
80 g kopru włoskiego
6-8 ziarenek ziela angielskiego
6-8 ziarenek zielonego pieprzu
4-5 listków laurowych
3-4 suszone pomidory
6-8 małych kaparów
2-3 duże kapary
oliwa z oliwek
olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Filety śledziowe namocz w wodzie (lub mleku). Powinny w niej spędzić 1,5 godziny, ale w tym czasie kilka razy ją zmieniaj. Sparz litrowy słoik (lub 2 mniejsze). Każdy z filetów przekrój na 3-4 kawałki. Koper włoski pokrój w piórka. Na dnie słoika ułóż warstwę śledzi, na nich warstwę kopru i część przypraw. Układaj tak rybę i koper warstwami, aż wykorzystasz wszystkie składniki. W międzyczasie dodaj suszone pomidory i kapary (te duże przekrój). Tak przygotowanego śledzia zalej oliwą i olejem.

Zakręć słoik i wstaw do lodówki. Po kilku godzinach, śledź przejdzie aromatem i smakiem przypraw i będzie już gotowy do zjedzenia. Możesz go trzymać w lodówce przez kilka dni.

***

Śledź tradycyjny, podwędzany i po włosku według przepisu Adriany polecają się na święta.Śledź tradycyjny, podwędzany i po włosku według przepisu Adriany polecają się na święta. fot. Jowita Romaniuk

Adriana Marczewska - szefowa kuchni w warszawskiej restauracji WuWu BAR, uczestniczka 4 edycji Top Chef Polska. Pracowała jako szefowa kuchni m.in. w restauracjach "Instalacje Art Bistro" oraz "U Artystów" w Warszawie. Uwielbia dzielić się swoją wiedzą jako prowadząca programy kulinarne i warsztaty.  

Więcej o: