Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Podpłomyk z serem, gruszką i bekonem
Składniki:
Składniki na sos serowy:
100 g sera kremowego Hochland Gouda
3 łyżki mleka 3,2 proc.
1 gałązka świeżego rozmarynu
Składniki na podpłomyki:
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
150 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy
1 twarda gruszka
8 plastrów wędzonego boczku
Do podania:
rukola
posiekane orzechy pekan
syrop klonowy
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj ciasto: w dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól oraz suche drożdże. Wlej ciepłą wodę i zagnieć elastyczne i zwarte ciasto. Uformuj z ciasta kulę, włóż do oprószonej mąką miski i nakryj ściereczką. Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia (w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość).
W międzyczasie przygotuj sos serowy: wszystkie składniki sosu umieść w rondelku. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając aż ser się rozpuści i wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zdejmij rondel z ognia i ostudź sos.
Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę, a następnie podziel na 2 części. Każdą część rozwałkuj na podłużny, cienki placek. Przełóż placki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj je sosem serowym.
Gruszkę pokrój na cienkie plasterki i rozłóż je na podpłomykach razem z plasterkami wędzonego boczku.
Wstaw podpłomyki do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C i piecz około 8-10 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Gotowe podpłomyki posyp rukolą oraz posiekanymi orzechami pekan i polej delikatnie syropem klonowym.
-
Tatar ze śledzia według Magdy Gessler - przepis na doskonałe danie na Wigilię i Boże Narodzenie
-
Magda Gessler podała przepis na barszcz czerwony. Jest tani i bardzo prosty do zrobienia
-
Poznasz te rośliny? To trudniejsze niż myślisz! Już 2. pytanie jest wyzwaniem
-
Sałatka na Wigilię i Boże Narodzenie - trzy propozycje
-
Gessler przebrana za aniołka zapowiada nowy kanał o przygotowaniach do świąt. Pomaga Kuba Wojewódzki
- Kanapka z kurczakiem przyczepiona taśmą do płótna sprzedana za 120 tysięcy dolarów
- Ryba po grecku, czyli nigdy niestarzejąca się klasyka
- Na otwieranie opakowań poświęcamy w życiu aż 40 dni. Znaczną część Polaków denerwuje ta czynność
- Zmarł współtwórca kodu kreskowego. George Laurer zrewolucjonizował zakupy
- Ryba po grecku, czyli nigdy nie starzejąca się klasyka