Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Tarta orkiszowa z warzywami
Składniki:
200 g mąki orkiszowej
50 g masła
30 g serka kremowego
1 jajko
2 łyżki czarnuszki
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
Wypełnienie:
2 jajka
50 ml śmietanki 30 proc.
50 g serka kremowego
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
2 cukinie
2 marchewki
kilkanaście czarnych oliwek
czarnuszka do posypania
Sposób przygotowania:
Przesiej mąkę, dodaj sól, czosnek, paprykę słodką i czarnuszkę. Wbij jajko, dodaj masło i serek. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę i zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-4mm. Wyłóż nim spód i boki formy do tarty wysmarowanej odrobiną masła. Ciasto ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Przykryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut, następnie zdejmij papier z fasolą i piecz jeszcze 5 minut. Obierz marchew, a cukinię dokładnie umyj. Za pomocą obieraczki do warzyw wytnij długie wstęgi z cukinii i marchewki. Jajka zmiksuj ze śmietanką i serkiem. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wylej na podpieczony spód. Wstążki warzywne zacznij zawijać w rulon, dokładając na przemian wstążkę z cukinii i marchewki. Boki udekoruj oliwkami, a całość posyp czarnuszką. Tartę wstaw do nagrzanego piekarnika na około 25 minut.
-
Małopolanie kultywują tradycję chowu od niemal tysiąca lat. Ta polska ryba po prostu musi być wyśmienita
-
Kiedyś tradycyjny trunek, dziś mało kto pamięta, jak się ją przyrządza. Jak zrobić przepalankę w domu?
-
Czy można jeść surową wieprzowinę? To bezpieczne dla zdrowia? Wyjaśniamy
-
Krokiety do barszczu na Wigilię i Boże Narodzenie - złociste i chrupiące
-
Zakwas na barszcz czerwony - prosty do zrobienia, a pyszny i zdrowy
- Zupa rybna na Wigilię i Boże Narodzenie - z karpia oraz tradycyjna ucha
- Natalia Kukulska w kultowej świątecznej piosence Coca-Cola "Coraz bliżej Święta"
- Ciasteczka świąteczne maślane i orzechowe - dwa przepisy na pyszności na Boże Narodzenie
- Dlaczego prawdziwe trufle są takie drogie? Nie tylko dlatego, że trudno je znaleźć
- Wojciech Modest Amaro: "Nowa restauracja w Zakopanem będzie uzupełnieniem moich kulinarnych możliwości"