Knysze ziemniaczane z cebulą

Knysze to danie pochodzące z Europy Wschodniej. Najbardziej popularne było na Ukrainie, Litwie i Białorusi. I choć nie wiemy, czy nadal cieszy się tam taką samą popularnością, to wiemy jedno: jest naprawdę pyszne!
Zobacz wideo

Składniki:

Do ciasta:
2,5 szklanki mąki uniwersalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 szklanki wody

Do farszu:
1 kg ziemniaków
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki masła
0,5 szklanki drobno pokrojonej szalotki
i szczypiorku
1 jajko

Sposób przygotowania:

Do ciasta: W dużej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce wymieszaj jajka, olej roślinny, sok z cytryny i wodę. Wlej mokre składniki do suchych i mieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto się uformuje. Następnie ugniataj ciasto, aż się zetnie i zrobi się gładkie. Zawiń ciasto z folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. godzinę.

Ugotuj obrane ziemniaki w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie przeciśnij je przez praskę lub maszynkę do mielenia i zostaw do ostygnięcia. Cebule pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zacznij smażyć cebulę. Gdy złapie brązowy kolor, odstaw do wystygnięcia. Szalotkę pokrój dość drobno. Ziemniaki, cebulę i szalotkę przełóż do miski, dodaj przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wycinaj za pomocą szklanki. Przełóż farsz i zawiń. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.

Więcej o:
Copyright © Agora SA