Panzanella

Czy ty też tak masz, że ile razy kupisz świeży, pachnący chleb nie masz ochoty kończyć tego, który już trochę leży? Mamy na to na rozwiązanie. Jest nim pyszna sałatka z czerstwym chlebem.
Zobacz wideo

Składniki:
Składniki na grzanki:
1/2 bochenka czerstwego chleba
1/4 szklanki oliwy extra vergine
1/2 łyżeczki płatków chilli
1 łyżeczka suszonego oregano
sól

Składniki na sałatkę:
1 łyżka kaparów
1 ząbek czosnku
1 pęczek świeżej bazylii
5 łyżek oliwy extra verigne
1 łyżka octu balsamicznego
300 g dojrzałych pomidorów (różnych odmian i kolorów)
sól
pieprz

Dodatkowo:
parmezan do podania
ręczniki papierowe Foxy Cartapaglia

Sposób przygotowania:
Chleb pokrój w kostkę o boku 2cm. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj chleb i energicznie wymieszaj, aby cały pokrył się oliwą. Podgrzewaj około 2-3 minut na średnim ogniu, aż pieczywo zrumieni się i będzie chrupiące. Na koniec dopraw grzanki płatkami chili, oregano i odrobiną soli. Usmażone grzanki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Przygotuj sałatkę: kapary, ząbek czosnku oraz pół pęczka bazylii drobno posiekaj i wrzuć do dużej miski. Dodaj oliwę oraz ocet balsamiczny i dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw powstałą marynatę solą oraz pieprzem. Pomidory pokrój na duże kawałki, wrzuć do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj grzanki oraz listki z pozostałego pęczka bazylii i jeszcze raz wymieszaj sałatkę. Panzanellę podawaj posypaną płatkami parmezanu.

Więcej o:
Copyright © Agora SA