Łosoś duszony w pomidorach

Jaka jest fit wersja powiedzenia "jak pączek w maśle"? "Jak łosoś w pomidorach".

Składniki:

2 filety z łososia ze skórą (po 150 g każdy)
3 ząbki czosnku
600 g pomidorów (różnych rozmiarów i kolorów)
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, a ząbki czosnku w plasterki. Na patelni porządnie rozgrzej oliwę i połóż na nią filety z łososia, skórą do dołu. Dopraw łososia solą oraz pieprzem i smaż około 3 minut, aż mięso ryby zetnie się do połowy wysokości. Zdejmij na wpół usmażonego łososia z patelni i odłóż go na talerz skórą do góry.

Na tę samą patelnię dodaj czosnek i smaż około minuty, uważając aby go nie przypalić. Następnie dodaj posiekane pomidory i smaż około 5 minut, aż zaczną się rozpadać.

Delikatnie porozgniataj pomidory tłuczkiem do ziemniaków lub po prostu drewnianą łyżką. Dopraw pomidory octem balsamicznym, tymiankiem, solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Na powstałym sosie pomidorowym połóż z powrotem łososia (skórą do góry) i duś jeszcze około 5 minut, aż ryba całkowicie się zetnie. Na koniec posyp danie świeżą bazylią i od razu podawaj.

Więcej o: