Panierowane kalmary

Z życia sfeminizowanej redakcji Hapsa: Stwierdziłyśmy, że gdybyśmy były syrenami, to chciałybyśmy dostać zamiast pierścionka zaręczynowego pierścień kalmara. Ale nie jesteśmy syrenami. Nie ma też śmiałków, którzy wyskoczyliby z pierścionkiem. Potencjalni kandydaci boją się, że nas nie wykarmią.

Składniki:
250 g mrożonych krążków kalmarów
1 limonka
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 gałązka rozmarynu
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól

Dodatkowo:
olej do głębokiego smażenia
ręczniki papierowe Foxy Cartapaglia
ulubiony sos do podania

Sposób przygotowania:
Kalmary rozmroź przez noc w lodówce.

Przygotuj marynatę do kalmarów - czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z oliwą z oliwek, sokiem z limonki oraz płaską łyżeczką soli. Na koniec dodaj listki z gałązki rozmarynu. Włóż rozmrożone kalmary do marynaty i odstaw na co najmniej 30 minut do lodówki.

W osobnej misce wymieszaj oba rodzaje mąki ze słodką i ostrą papryką oraz z 1 łyżeczką soli. Dokładnie obtocz zamarynowane kalmary w doprawionej mące i wrzucaj je od razu na rozgrzany olej. Smaż około 2 minuty, aż kalmary nabiorą złotobrązowego koloru.

Usmażone kalmary odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z dodatkiem cząstek cytryny i ulubionym sosem.

Więcej o: