Składniki:
Składniki na tortille:
400 g mąki pszennej
30 g roztopionego masła
1 łyżeczka soli
200 ml gorącej wody
Dodatkowo:
1 szklanka pokruszonych płatków Nestlé CORN FLAKES
3/4 szklanki masła orzechowego
1/2 szklanki dżemu wiśniowego
3 banany
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj tortille: w dużej misce umieść mąkę oraz sól. Wlej gorącą wodę oraz rozpuszczone masło i wymieszaj widelcem do połączenia składników. Kiedy ciasto zacznie cię łączyć w jedną całość przełóż je na blat i zagniataj ręcznie, aż będzie zwarte i elastyczne. Uformuj z ciasta kulę, włóż ją do miski i przykryj ściereczką. Odstaw ciasto na 20 minut aby ostygło.
Kiedy ciasto odpocznie uformuj z niego wałek i podziel go na 12 części. Każdą część uformuj w kulkę, a następnie rozwałkuj na cieniutki, okrągły placek. Na mocno rozgrzanej patelni smaż placki po około 20-30 sekund z każdej strony. Gotowe tortille nakryj wilgotną ściereczką aby nie wysychały.
Do dalszej części przepisu wybierz trzy tortille, a pozostałe po ostudzeniu schowaj do woreczka strunowego i włóż do lodówki. Przechowuj do 4 dni.
Trzy tortille posmaruj masłem orzechowym. Na masło orzechowe nałóż w kilku miejscach dżem i posyp całość pokruszonymi płatkami Nestlé CORN FLAKES. Na brzegu tortilli połóż banany obrane ze skórki i zwiń tortille jak rolady. Podawaj pokrojone w mniejsze kawałki.