Placki z batatów

Wszyscy kochamy placki ziemniaczane, bo to totalny klasyk. Ale gdyby tak... trochę je unowocześnić i poczciwego ziemniaka zamienić na słodkiego batata? My już wiemy, co wyjdzie z tej zamiany. Wy też sprawdźcie.
Zobacz wideo

Składniki:

1 batat o wadze ok. 300 g
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
2 jajka
3 pełne łyżki mąki pszennej
sól i pieprz
oliwa do smażenia
opcjonalne przyprawy: 1/2 łyżeczki papryki, 1/3 łyżeczki bazylii, 1/3 łyżeczki kurkumy

Sposób przygotowania:

Umyj i obierz batata, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. To samo zrób z cebulą. Starte warzywa wrzuć do miski i dodaj: czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, mąkę, sól, pieprz oraz ulubione przyprawy. Całość wymieszaj. Rozgrzej tłuszcz na patelni i nakładaj po pełnej łyżce masy na placki. Smaż przez około 3 minuty na umiarkowanym ogniu (do momentu, aż będzie się dało przewrócić placki na drugą stronę). Powtórz smażenie z drugiej strony.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Więcej o:
Copyright © Agora SA