Domowy sos pomidorowy w słoiczku

Nic tak nie cieszy zimą, jak własne domowe przetwory. Sos pomidorowy, zrobiony ze świeżych pomidorów a nie koncentratu, odmieni każdą potrawę. Gwarantujemy, że różnicę poczujesz od razu!

Składniki:

1 kg pomidorów
2 łyżeczki cukru
sól
oliwa z oliwek
1 cebula
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki oregano

Sposób przygotowania:

Natnij pomidory na krzyż i przełóż do dużej miski/garnka. Zalej wrzątkiem i zostaw na około 3 minuty. Gdy się wyparzą zdejmij z nich skórę i drobno pokrój. Następnie wrzuć do garnka i gotuj na wolnym ogniu. Po około 15 minutach dokładnie zmiksuj sos. Dodaj oregano i inne przyprawy do smaku. Następnie gotuj dosyć długo na małym ogniu, aż sos uzyska pożądaną konsystencję. Obierz cebulę i czosnek, posiekaj i dodaj do garnka razem z dwiema łyżkami oliwy. Dosyp oregano, szczyptę soli i duś przez kilka minut. Dopraw do smaku cukrem i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Gotowy sos przełóż do słoiczków i obróć do góry dnem, aby się zawekowały.

Więcej o: